Общинските съветници в Пазарджик успяха да си изберат председател от шести опит. Поредното гласуване днес доведе до желания резултат, а председателят на комисията по избор емоционално обяви от трибуната, че „ще има бял дим над Общината“. После съобщи и резултатите от тайния вот.

В него са участвали 40 съветници, като петима отново са пуснали невалидни бюлетини. 23-ма са гласували за Найден Шопов от ГЕРБ, 12 - за Таня Колчакова-Янева от „Продължаваме промяната-Демократична България“. 

В обръщението си към своите колеги Шопов благодари и на тези, които са го подкрепили, и на другите, които са гласували за опонентката му.

„Чисто математически аз съм победител, но победителите сме двама - аз и г-жа Таня Колчакова-Янева. Ние устояхме на всички предишни гласувания. Показа се, че за в бъдеще нашият Общински съвет ще има много разнородни мнения и ние трябва заедно да ги преодоляваме, за да покажем едно мъдро управление на община Пазарджик. Благодаря лично на колежката Таня Колчакова-Янева, тъй като в тази надпревара (в кавички) с нея запазихме добиря тон и взаимно уважение и не позволихме емоциите ни да нарушат етичните правила. Оттук насетне ни чака много работа. Разчитам с бъдещите си действия да убедя хората, които не са гласували за мен, някой от тях да дойде и да ми стисне ръката“ - каза новоизбраният председател.

Думи на благодарност отправи и Таня Колчакова-Янева, като изрази задоволство, че оттук нататък Общинският съвет ще може да започне работа.

В днешното си заседание съветниците избраха и състава на временната комисия за изготвяне на правилника за работата на местния орган. Самият нормативен документ предстои да бъде гласуван на 14 декември, когато ще бъде следващото заседание.