Пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, съпредседателят на Коалиция „Заедно“ Ива Митева каза, че е нужно в Народното събрание да влязат хора, които имат позиция и могат да я отстояват, хора, които са специалисти в определена област, могат да застанат с лицето си пред хората и да носят отговорност.

„Времето на говоренето свърши, трябва да се действа“, каза Ива Митева.

Водачът на листата  Коалиция „Заедно“ за 15-ти МИР - Плевен Ивайло Лазаров коментира, че от години в региона не е правена сериозна инвестиция в спорта, който е важно условие за добро здраве, намалява агресията при децата и е превенция на престъпността.

По отношение на пътищата в региона от Коалицията са категорични, че в област Плевен трябва да се вложат сериозни средства, както и че е наложително да бъде завършена АМ "Хемус". Според тях обаче при сегашните условия е невъзможно да бъде построена АЕЦ "Белене". 

Ива Митева разказа за това, как се е родила идеята „Заедно“ и сподели какви са приоритетите на „Заедно“. 

"В „Заедно” сме се обединили на първо място около 7 приоритета. Това са:

Спиране на обедняването и икономическият, и финансов растеж. Много трудна тема, особено в последните месеци. Радвам се, че всички започнаха да говорят това, което и ние говорим. Това са промените в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за защита на потребителите. Да, имаме прекрасни закони, но за съжаление те не се прилагат. Нарушенията са страшно много, а проверките не са толкова много. Маржовете в закона са огромни, между 2 000 и 70 000 лева и най-лошото, е че няма и диференциация между малък и по-голям производител или търговец.

Целта ни е малък и среден бизнес да бъде стабилизиран. Това, което искаме да дадем е стабилност и сигурност на бизнеса. Инвестициите виждате, че ги няма и липсват.

Битовата престъпност е другата тема и мисля, че това, което наблюдаваме, е връщането ни в 91-ва година, когато като си пуснем телевизора виждахме поредното убийство и престъпление.

Антикорупционното законодателство и правосъдната система също са едни от приоритетите ни. Няма как да променяме системата ако не започнем да си говорим с хората, които работят в нея и то от най-ниските нива, защото всеки най-добре може да каже какви са проблемите.

Образованието и културата е другата ни тема. Много има да се работи. За мандатността на директорите например. Културата е тема, която ми е присърце. Знаете, че с Любомир Каримански водихме битки за какво ли не, но те ни изправяха в конфронтация с коалиционните партньори. Отправяхме апел към министър Минеков да спре всички конкурси в държавните институции и институти, защото трябваше да се направят прозрачни правила. Това не стана и случващото се в Народния театър го показа".

Ива Митева каза още, че много пари отиват за капиталово строителство и не се използват. Резултатът е, че след това отново се връщат в бюджета, без да могат да бъдат използвани за някаква друга дейност.

Здравеопазването и социалната политика е друга тема, която е изключително важна, каза Митева.

Липсват лекари и медицински сестри. Около 1 милион души са неосигурените хора.

"По отношение на социалната политика виждате, че така и не се идентифицираха уязвимите групи, за да е ясно къде могат да се увеличат повече. Много принципи се нарушиха.

Пряката демокрация е въпрос на дневен ред. Това, което се опитвам да поставя е въпроса с дисбаланса в НАП.

За силната местна власт говорим от години. Там трябва да се насочат усилията за повече пари в общините, за оставане на част от данъците в общините.

Енергетиката и климата са другите  теми, които ни интересуват и за които имаме своите позиции. Ние знаем как да станевсичко това. Имаме волята и куража да отстояваме своите решения".

Ива Митева се обърна към гражданите да подкрепят Коалиция "Заедно на предстоящите избори на 2 април.

Листата на КП "ЗАЕДНО" включват имената на:

1. Ивайло Серьожев Лазаров

2. Веселин Веселинов Плачков

3. Бисерка Димитрова Атанасова

4. Патрисия Веселинова Йорданова

5. Стоядин Красимиров Милушев

6. Йордан Николаев Първанов

7. Сиана Димитрова Стефанова

Купуването и продаването на гласове е престъпление!