Двама от партньорите в управляващата коалиция заявиха, че тя може да се разпадне. За „Има такъв народ”  до това може да се стигне, ако не бъде спазена залегналата в коалиционното споразумение позиция спрямо Скопие. От БСП заявиха, че са готови да преосмислят участието си в коалицията при промяна в позицията за въоръжаването на Украйна.

От „Демократична България” определят общото управление като трудно, но изключват предсрочни избори. Според „Продължаваме промяната”  - коалицията се справя отлично и може да изкара целия си мандат.

БСП е готова да ревизира участието си в правителството

Изборът на управител на БНБ донесе най-силните сътресения в управляващата коалиция.  Решението за гуверньор на централната банка,  което в петък ще вземе парламентът обаче  няма да разтури коалицията, заяви пред Дарик председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йроданов.

България има интерес Република Северна Македония да влезе в Европейския съюз, но решението за отмяна на ветото от страна на България ще бъде взето в Народното събрание, заяви  председателят на ПГ на „Демократична България” Христо Иванов.

Иванов: Без решение на парламента, няма да има промяна относно ветото за РСМ

За напрежението в коалицията Иванов каза, че управлението е сложно по много параграфи и ще бъде трудно, но никой да не се надява на предсрочни избори. 

В същото време от БСП заявиха, че ще ревизират участието си в коалицията, ако се отпусне военна помощ на Украйна. Никой депутат или министър на социалистите няма да допусне изпращането смъртоносни оръжия, заяви от парламентарната трибуна Кристиян Вигенин.

Нинова иска свикване на съветите по икономика, финанси и социална политика

Няма външен натиск върху страната ни за изпращане на военна помощ, посочи той и призова темата да бъде свалена от обществения дебат. 

От „Продължаваме промяната” са убедени, че се справят, въпреки различните предизвикателства. Управляващата коалиция е стабилна и може да изкара пълен мандат, заяви пред журналисти министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, като уточни, че са готови и за другия вариант – да се разделят с управлението.

Тошко Йорданов: Отношението към Северна Македония може доведе до разпад на управляващата коалиция

Освен за БНБ, отношението ни към Република Северна Македония и изпращането на военна помощ за Украйна, разнобой в коалицията вече има по отношение идеята на БСП за връщане на хартиените бюлетини при избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм