Външната политика на България, особено отношението към Република Северна Македония може да доведе до разпад на управляващата коалиция, заяви пред Дарик председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: ПП иска да овладее БНБ, без да има читав кандидат

Той бе категоричен, че няма да оттеглят кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ, защото няма никакви основания за това.

Тъй като изборът на гуверньор на централната банка е тема извън коалиционното споразумение, какъвто и да е изходът от гласуването и избора в петък, това няма да доведе до разпад на коалицията, но неспазването на коалиционното споразумение, особенно в частта за Република Северна Македония може да доведе до среиозен срив в управлението, посочи депутатът. 

Виктория Василева от ИТН нарече „мишоци“ коалиционните партньори

Депутатите приеха искането на ГЕРБ за изслушване на външния министър Теодора Генчовска във връзка с изказвания на върховния председател на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и на външния министър на Германия Аналена Бербок, че България е дала съгласие за започване на преговори за еврочленството на Република Северна Македония. Изслушването е планирано за петък.

Късно снощи от Министерството на външните работи заявиха, че българската позиция за Северна Македония остава непроменена и страната ни настоява подписаният договор за добросъседство от 2017 година да се спазва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм