114 години след  бявяването на Независимостта на България припомняме историята на варненския площад “Независимост”. Площадът е именуван след 22 септември 1908 година, когато жителите на морския град посрещат новината за независимостта с невиждана еуфория.

Това е главният площад на Варна и историческото сърце на града още от преди Освобождението, където е била концентрирана светската и духовна власт.  Обособен e като център още преди 1878 г., той носи името „Мусалла”, тъй като в непосредствена близост на мястото на днешната градска градина се е намирало старото мюсюлманско гробище.

След Освобождението площадът се именува „Преславски”, тъй като покрай него минавала главната улица „Преслав”. През 1952 г. получава името „9-ти септември”, в чест на датата, която бележи началото на комунистическата власт в България. За кратко след 1989 г. носи името на братята Кирил и Методий. През 1992 г. е върнато името „Независимост”.

В периода 1912-1932 г. на площада е изграден Драматичният театър. През 1960 г. е оформено пространството за Градски фонтани. При изкопни работи под южната част на площада са открити и части от римската крепостна стена. Единственият фрагмент от този обект, който може да бъде видян, се намира зад сградата на търговския център на мястото на някогашната модна къща „Валентина“.

Десетилетия наред мястото събира енергията на варненци и посреща важни за града събития. Тук са се провеждали митингите при настъпване на демократичните промени. В днешно време е сред най-предпочитаните в града места за протести, както и за новогодишни и други концерти.

Още за историята на варненския площад “Независимост” ще откриете в прикачения аудио файл.