„Инстинктът” на Анри Кистмекер е първата пиеса, изиграна от трупата на Варненския театър през 1921 година. В архивите на театъра не се е запазило почти нищо, освен няколко имена, сред които това на Стоян Бъчваров, режисирал тогава и изиграл главната роля.

Сто години по-късно неговият съименик актьорът Стоян Радев споделя пред приятели, че много би искал да възроди пиесата, но тя е забравена и изгубена. Сред приятелите е Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент, която на своя инициатива предприема издирване и открива оригинала в Кралската библиотека в Белгия. И събужда пиесата след стогодишен сън...

И така, 101 години по-късно, пиесата възкръсва отново, благодарение на жеста на Анна Сливкова и превода на Аглика Стефанова - Олтеан.

Младите актьори на трупата на фона на модерна сценография хвърлят мост към зората на варненския театър, когато с „Инстинктът” започва летоброенето му...

Постановката е дело на актьора и режисьор Стоян Радев Ге.К., който разказа историята на „изгубената” пиеса специално за Дарик. 

Всичко от Варна