Посланикът на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата пристигна за втори път в Монтана тази година. Поводът е откриването на документалната изложба "Дипломация през сърцата на два народа”, посветена на 110 годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания . Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" . Монтана е петият град в страната, където тя се показва. Преди откриването й испанският посланик бе посрещнат от кмета на общината Златко Живков.

„Има достатъчно основание тази изложба да гостува днес в Монтана. Тук се намират най-големите испански инвеститори в страна, заяви кметът. Двете фирми „Фитинги” и „Гуал” осигуряват работа на над 600 души в града. Това е сътрудничество, което сме изграждали, развивали и е изключително важно за нас. Разговаряхме с посланика за възможностите , които можем да осъществим в съвместни европейски проекти за интеграция на малцинствата”, допълни още Живков.

„За нас е истинско удоволствие да сме тук, заяви посланик Поланко. Освен икономическото сътрудничество, ние доразвиваме нашите отношения като представяме тази изложба днес тук. Испания е една от първите страни, които признават Независимостта на България. От установяването на дипломатическите отношения на 8 май 1910 г до днешни дни те имат изключително развитие в сферите на културата, преподаването на езика, сефарадската общност, политическия и икономическия обмен, но подемът им е след приемането на България в Европейския съюз.”

Документалната изложба е организирана със съдействието на Държавната агенция "Архиви"и Посолството на Кралство Испания в България.

В Испания живеят и работят над 125 хиляди българи. В кралството има 44 български неделни училища, над 50 български и смесени асоциации, 3 български православни общини в областите Валенсия, Кастилия и Леон и Каталония.