Испанското министерство на равенството започна кампания, която акцентира върху лято “без стереотипи” и “естетическо насилие”, съобщава Ondacero.es. Отбелязва се разнообразието от тела, а целта е всеки да може да се наслади на лятото “както, където и с когото иска”. 

Кампанията, ръководена от Института на жените, показва изображение на плажа с пет дами от различни раси, с различни размери, а една от тях - с мастектомия. Мотото е „Лятото е и наше“.

Древните закръглени женски фигурки предлагали модел за оцеляване в студа

Директорката на Института - Антония Морияс - съобщи, че съществуват множество дискриминации, свързани с тялото, които са „обхванати от полови стереотипи“.

“Проектират се очаквания към тялото на жените, които оказват влияние не само на самочувствието ни, но отричат и права и определят начина на съществуване и начина, по който се наслаждаваме в публичното пространство”, оплака се тя.

С тази акция организаторите искат да предадат посланието, че всички тела са валидни, че е от съществено значение да се разпознава това телесно разнообразие и то да се изисква без стереотипи и насилие. 

Зеленска на корицата на Vogue: Мечтая скоро да вечеряме заедно, на една маса

В свой туит министърката на равенството Ирене Монтеро подчертава, че “всички тела са валидни и имаме право да се наслаждаваме на живота такива каквито сме, без вина или срам… Лятото е за всички”, казва тя. 

В същата социална мрежа министърката на социалните услуги Ионе Белара пише, че “всички тела са тела за плажа”. “Нашите тела са за да бъдат обгрижвани, уважавани и да им се радваме”, пише още тя. 

От своя страна държавният секретар по въпросите на равенството Анхела Родригес подчертава, че “всички тела са годни”. „Запомнянето и утвърждаването на това е дълбоко политическа и феминистка задача“, обобщава Родригес. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм