Симфониета-Враца кани на концерт „Вдъхновени от природата“ посветен на 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева

Солист в концерта на 29-ти септември е концертмайсторът на Исландския симфоничен оркестър – Вера Панич.

Цигуларката пристига за първи път във Враца специално за музикалното събитие в петък ок 19.00ч. в градската концертна зала.

Тя идва от красивата Исландия. От много малка свири на цигулка и пиано, учители са баба й и леля й.

Вера започва своята оркестрова кариера на 16-годишна възраст, когато за първи път свири във Филхармония Копенхаген. Следват Датския камерен оркестър и Датския национален симфоничен оркестър.

На 22-годишна възраст Вера е приета в състава на Исландския симфоничен оркестър, а малко по-късно печели и позицията на втори концертмайстор в същия оркестър, където работи и до момента. През сезон 2022/2023 г. тя е първи концертмайстор на Исландския симфоничен оркъстър.

Едно турне в ЕВРОПА Я СРЕЩА С МАЕСТРО Христо Павлов - диригент на Симфониета Враца  и ето я при нас: гост-солист на предстоящия концерт във Враца.

Участва и в кросоувър проекти съвместно с различни диджеи, кънтри, поп, рок и джаз музиканти. Осъществява множество звукозаписи с известни изпълнители в различни жанрове. В момента Вера Панич свири на цигулка, изработена от италианския лютиер Роберто Регаци

Ще я чуем в мелодичния и много красив Концерт за цигулка и оркестър, оп. 33 от К.Нилсен, който се изпълнява за първи път в града.

Диригентът Христо Павлов разказа какви произведения са включени в програмата. Нишката, която ги обединява е вдъхновението от природата. Така се нарича и концертът. Чуйте повече в прикачения звуков файл.

Ето повече информация за творческия път на младата цигуларка:

Вера (Верония) Панич е родена в Копенхаген, Дания през 1993 г.

Започва обучението си по цигулка на 5 годишна възраст при цигуларя Аркадий Зеляноджево, а след преместването си в Сиатъл продължава при Юрий Михлин.

На 15 годишна възраст Вера е приета в Кралската датска музикална академия, където учи в класа по цигулка на Александър Заполски, камерна музика при Тим Фредериксен и завършва бакълавърска степен. След това се дипломира с отличие като

солист с магистърска степен.

По време на обучението си Вера участва в няколко майсторски класа със световноизвестни музиканти като Борис Кушнир, Герхард Шулц, Наталия Пришепенко, Оле Бьон, Николай Сзепс-Знайдер и други.

През 2012 г. тя живее половин година в Ню Йорк и посещава частни уроци при Мела Тененбаум, Кикуей Икеда и Алберт Марков. От 2017 г. учи при концертмайстора на Берлинска филхармония Ноа Бендикс-Балгли.

На 22-годишна възраст Вера е приета в състава на Исландския симфоничен оркестър, а малко по-късно печели и позицията на втори концертмайстор в същия оркестър, където работи и до момента. През сезон 2022/2023 г. тя е първи концертмайстор

на ИСО.

Вера започва своята оркестрова кариера на 16-годишна възраст, когато за първи път свири във Филхармония Копенхаген. Следват Датския камерен оркестър и Датския национален симфоничен оркестър.

Вера има честта да получи няколко големи стипендии и грантове, сред които които са наградата Sonning Talent през 2018 г. и стипендията „Ван Хауен“ през 2015 г. на церемония в концертната зала на Тиволи, където тя изпълнява соло с оркестър „ARCO“. Получава и голямата награда на Curso Internacional Para Instrumentistas 2017 г.

Като солист, Вера се изявява с Датския национален камерен оркестър, Симфоничен оркестър Одензе, Исландския симфоничен оркестър, Камерен оркестър Рейкявик и др.

Същевременно участва и във фестивали за камерна музика с различни камерни ансамбли като Дуо „Едда“ (цигулка и виолончело) и Струнен квартет „Кордо“.

През 2014 г. Вера изпълнява премиерата на концерт за цигулка, специално написан за нея от Бенджамин де Мурашкин като солист на оркестъра на Кралската датска музикална академия под диригентската палка на Жан Торел, в рамките на фестивала Pulsar.

Вера печели отличия от ранна възраст, между които Международния конкурс за млади изпълнители в Чехия, Конкурс за таланти в Сиатъл, Златен медал от Berlingske Music Competition, Първа награда в Jacob Gade Violin Competition и специалната награда за най-добро изпълнение на датско произведение. През 2020г. получава и награда с Дуо „Едда“ в престижния Конкурс за камерна музика в Копенхаген.

 Вера  Панич завършва магистърска степен по музика с акцент върху педагогиката и преподава на ученици от всички възрасти от 2011 г. насам. Води майсторски класове и ръководи курс по оркестрови трудности в Исландската академия по изкуства.

Билети и абонаментни карти > в Билетен център "Гъбката",  т. 0896718303, 0899827060, където можете да си закупите и каталога с подробна информация за гостуващите солисти, диригенти, включените в програмата композитори и произведения.