Бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция взеха на абордаж товарен кораб, свързан с Израел. Ситуацията се разиграва в Ормузкия пролив, съобщи Ройтерс. Контейнеровозът е плавал под португалски флаг. 

Корабът MSC Aries е бил превзет от ирански специални сили на около 50 мили (80 км) от брега на Обединените арабски емирства, се казва в изявление на оператора на кораба MSC, цитирано от BBC. Корабът свързан с израелския милиардер Еял Офер, пише британското издание.

На кадри, получени от Ройтерс, се вижда как войници се спускат на плавателния съд от хеликоптер. На видеото се вижда как един командос е коленичил, за да осигури прикриващ огън, докато други войници се качват на кораба. Според MSC по време на завземането на кораба е имало 25 членове на екипажа.

Данните от проследяването за последен път показват, че MSC Aries се намира край бреговете на ОАЕ и се насочва към Ормузкия проток преди повече от 18 часа. След това изглежда, че той е изключил данните си за проследяване, което е обичайно за свързаните с Израел кораби в региона. 

Иранските медии изтъкнаха участието на специалните сили на страната в нападението. Държавната информационна агенция на страната Irna съобщи, че военноморският клон на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) е конфискувал кораба MSC Aries, тъй като той е “свързан с Израел”. Тя добави, че корабът е в процес на транспортиране до ирански води. 

Инцидентът се случва на фона на засилената тревога и очаквания за иранска атака срещу Израел, след като в началото на април въздушен удар унищожи иранското консулство в Дамаск. В събота Израел заяви, че Иран ще понесе последствията, ако реши да изостри още повече ситуацията.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън заяви, че екипажът се състои от индийски, филипински, пакистански, руски и естонски граждани.

“Призоваваме Иран незабавно да освободи кораба и международния му екипа”, се казва в изявлението на Уотсън.

Междувременно Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън ще се върне във Вашингтон, за да се консултира с екипа си по националната сигурност относно събитията в Близкия изток, прекъсвайки ваканцията си Делауеър през уикенда.

В събота нидерландската външна министърка Ханке Брoйнс Слот е казала на иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан в телефонен разговор, че Иран не бива да напада Израел и трябва да предприеме действия “за деескалация”, съобщи Слот в социалната медия Х. “По време на разговора изразих и сериозната си загриженост относно кораба, който беше отвлечен в Ормузкия проток, и казах, че този вид действия трябва да спрат”, добави тя.

Израел “следи отблизо планирана атака” срещу него от страна на Иран и съюзниците на Техеран в региона, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант.

Днес в Израел са отменени планираните за следващите дни училищни екскурзии и други дейности, свързани с началото на празника Пасха. Въоръжените сили са поставени в пълна бойна готовност в очакване на възможна атака от страна на Иран.