Атаката над иранската дипломатическа мисия в Дамаск, която бе извършена вчера и за която Иран обвини Израел, е "значителна ескалация" на напрежението. Това заяви професор Еял Цисер, заместник-ректор на Телавивския университет и ръководител на катедрата по съвременна история на Близкия изток, пред израелската новинарска агенция ТПС преди заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на атаката. 

По последните данни 13 са жертвите след вчерашните удари над иранското посолство в сирийската столица, сред които седем висши военни от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР). 

Според експерта един от убитите при атаката - генерал Мохамед Реза Захеди е най-високопоставената фигура от КГИР след Касем Солеймани, който умира през 2020 г. при въздушен удар от страна на САЩ.

"Захеди е отговорен за установяването на иранското присъствие в Сирия и Ливан през последните две десетилетия, така че това е много важно. Изглежда, че Израел отново взима под прицел ирански представители, а не само доставката на оръжия", заяви Цисер пред ТПС, цитиран от БТА.

"Ню Йорк Таймс" определи израелската бомбардировка над иранското посолство в Дамаск като "сериозна ескалация на това, което отдавна е тлееща необявена война между Израел и Иран". Американското издание посочва, че Иран заплашва със сериозен ответен удар, но въпреки това нито една от двете страни не цели сериозен военен конфликт.

Убитите в понеделник ирански служители са били дълбоко ангажирани от на десетилетия в ръководенето на военни формирования в Газа, Ливан, Сирия, Ирак и Йемен като част от ясно заявените усилия на Иран да дестабилизира и дори да унищожи еврейската държава, посочва още "Таймс".