Иран трябва да се справи решително с протестите, които обхванаха страната след смъртта на жена, арестувана за нарушаване на строгите правила за носене на забрадка на обществени места, каза иранският президент Ебрахим Раиси, цитиран от Ройтерс.

До момента по време на едноседмичните протести са загинали най-малко 41 души, съобщи иранската държавна телевизия, като уточни, че това са нейни собствени сведения и все още не са оповестени официални данни. Протести избухнала в повечето провинции в страната.

Бомба бе хвърлена срещу посолството на Иран в Атина

Държавните ирански медии цитираха в събота Раиси, който заяви, че Иран трябва „да се справи решително с онези, които се противопоставят на сигурността и спокойствието на страната“. Той каза тези думи по време на телефонен разговор с член на семейството на доброволец от Иранската революционна гвардия, убит при потушаване на безредици в североизточния град Машхад.

Раиси „подчерта необходимостта от разграничаване между протест и нарушаване на обществения ред и сигурност и нарече събитията (…) бунт“, съобщиха иранските държавни медии.

Актрисата Рейхан Парса: Редовно вкъщи ме биеха до кръв, че не искам хиджаб

Протестите избухнаха в Северозападен Иран преди седмица на погребението на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, която изпадна в кома и почина след ареста й в Техеран от полицията, натоварена да налага носенето на хиджаб от жените.

Настоящите протести са най-големите в Иран след протестите заради цените на горивата през 2019 г., при потушаването на които бяха убити около 1500 души по данни на Ройтерс.

Посланикът на Турция в България пред Дарик: Медиите трябва да засилят вярата в избирателя

Държавната телевизия на Иран, който обвинява въоръжени кюрдски за участие в безредиците, съобщи, че Иранската революционна гвардия е обстрелвала с артилерия бази на кюрдски опозиционни групи в кюрдския регион в Северен Ирак.

През изминалата седмица мобилният интернет в Иран е бил прекъсван най-малко три пъти, твърдят наблюдателите на NetBlocks. Според активистите целта на прекъсванията е да попречи на разпространяването на видеоинформация за насилието по света. От ограничения са засегнати платформи като Инстаграм, Уотсъп, Линкдин и Скайп.

САЩ обявиха мерки за улесняване на достъпа на иранците в интернет

В опит за запазят интернет връзката в Иран, САЩ направиха изключение от режима на санкции срещу Иран, а Техеран определи в събота това решение като вписващо се във враждебната позиция на Вашингтон.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ заяви, че протестиращите са изправени пред „все по-смъртоносен отговор на силите за сигурност“ и призова за независимо разследване от ООН. Според организацията вечерта на 21 септември силите за сигурност са убили поне 19 души, сред които 3 деца.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм