Една от основните отговорности на медиите е да засилят вярата в избирателя, че отивайки до урните, ще има въздействие върху развитието на процесите. Това заяви в „Стълбището“ по Дарик радио посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок.

„Опасността от ниската избирателна активност, потенциалът радикалните елементи да вземат превес и да повлияят на изборния процес е по-голям“, добави тя.

Анкара: Газовите хранилища на Турция са почти пълни, притеснения за зимата няма

Секизкьок даде за пример изборите в Турция, при които винаги се отчита висока избирателна активност. „В Турция има по-различен подход спрямо изборния процес. Турският избирател вярва, че давайки своя вот, той ще успее да повлияе на политическата система, поради тази причина той отива да гласува и ние наблюдаваме висока избирателна активност“, обясни тя.

По нейни думи по време на предизборни кампании в България, Турция много често става обект на обвинения „по неоснователни причини“.

Демонстрация в Истанбул в подкрепа на жените в Иран

„Например миналата година преди президентските избори една група се беше събрала пред посолството, бяха издигнати лозунги „Смърт на турците“. Ставаше въпрос за избиратели, които са български граждани и упражняват правото си на глас в Турция“, разказа тя.

Относно това какви притеснения има Турция от факта, че България отново няма правителство, Айлин Секизкьок отговори, че Турция има стратегическа визия за страната ни. „За нас България е един много важен съюзник, партньор и съсед, до който ние винаги ще сме в най-трудните моменти. Поради тази причина имаме много важни теми, по които бихме искали да работим, които ще засилят развитието между нашите две страни. Ако трябва да бъда откровена политическата нестабилност, забавя развитието на тези теми, по които трябва да работим“ заяви тя.

Чуйте цялото интервю с Айлин Секизкьок във видеото.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм