Повече от 2000 души са били арестувани в петък в отдалечения североизток на Индия след правителствена акция срещу незаконните детски бракове, съобщиха от полицията.

По данни на ООН Индия е дом на повече от 220 млн. детски булки, но през този век броят на детските сватби е намалял драстично.

Индийската полиция разследва смъртта на руски депутат

Двуседмичната полицейска акция в щата Асам започна в петък, след като главният министър Химанта Бисва Сарма призова обществеността да помогне за премахването на "порочната практика".

Сарма заяви, че почти всяка осма жена в Асам започва да ражда деца, преди да навърши 18 години, което допринася за високата детска и майчина смъртност в щата.

Серийният убиец Чарлз Собхрай - „Змията“ излиза от затвора

Генералният директор на полицията на щата Джи Пи Сингх заяви, че през първия ден са арестувани 2044 души, включително 52 свещеници и юридически лица, които са ръководели бракосъчетания.

Сингх заяви, че в щата все още се сключват бракове с 12-годишни момичета, а полицията е установила общо 4074 случая.

Погранични сблъсъци между Индия и Китай

Законната възраст за сключване на брак в Индия е 18 години, но милиони деца са принудени да сключват брак, когато са по-млади, особено в по-бедните селски райони.

Много родители женят децата си с надеждата да подобрят финансовата си сигурност.

Резултатите могат да бъдат опустошителни, като момичетата отпадат от училище, за да готвят и чистят за съпрузите си, и страдат от здравословни проблеми поради раждане в ранна възраст.

Маймуна алкохоличка върлува в индийски град (видео)

През 2017 г. в едно знаково решение индийският върховен съд обяви, че сексът с непълнолетна съпруга представлява изнасилване, което беше приветствано от активистите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм