Инцидентът е станал на 2 юни, става ясно от писмо на един от пасажерите. То е изпратено до прокуратура, областен управител, кмет и морска администрация. Ето какво се разказва в него:

“На 02.06.2023 г. в 18 ч. приятелска компания от 9 възрастни с 11 деца между 2 и 6 години се качихме на атракционно корабче „Русчук” за разходка по река Дунав. Заедно с още 15-20 човека на борда – възрастни и деца, отплавахме към Дунав мост по обявения маршрут за разходка.

Непосредствено преди отплаването закупихме билети от бармана. Такива получиха само тези от нас, които много настояваха...на другите с усмивка беше обяснено, че ”няма кой да ви проверява, тук аз съм собственика и ви виждам, зная, че сте си платили”.

Малко преди акостирането на понтона капитанът съобщи по микрофона „Изгубихме управление”. Първоначално си помислихме, че е шега, но оглеждайки се осъзнахме, че няма шум от двигател и плавателният съд се носи свободно от течението, приближавайки застрашително спрелия в непосредствена близост кораб „София”. Благодарение на мигновената реакция на една от майките от нашата компания – плувецът - ветеран Велина Ханджиева, децата бяха изведени на възможно най-безопасното място. Осъзнавайки какво се случва, ЕДИНСТВЕНО тя предупреди всички ни, че корабчето ще се блъсне и призова пасажерите да заемем възможно най-безопасни места. След секунди ударът беше факт. При сблъсъка децата изпаднаха в паника и започнаха да крещят и пищят. Към него момент повечето от нас не разбрахме, че все пак е имало мигновена реакция от екипа на ресторант „Понтона”, въжетата са подадени на сушата и ситуацията е извънредна, но не животозастрашаваща.

Двама мъже от пасажерите заедно с г-жа Ханджиева изнасяха децата на ръце, други помагаха да бъдат поети отново на ръце безопасно на понтона. За щастие, всички се отървахме само със силна уплаха. Запазеното самообладание и бързата организация, в която г-жа Ханджиева изигра основна роля, допринесоха за това децата на сушата да бъдат бързо успокоени.”