"Градоскоп" е мултидисциплинарен колектив с фокус преозбразуване на градската среда чрез грижа към околната среда, климатичните промени и социалните нужди на населението. Само година след стартирането на колектива, "Градоскоп" става един от първите партньори на Нов Европейски Баухаус - инициатива на Европейската Комисия за зелен преход на градовете.

Дългострочния проект на "Градоскоп" - Зеленият Преход на Гарите - е първия проект в България, подкрепен от Нов Европейски Баухаус, и е представен от Комисията като добър пример от България на конференция в Барселона.

Градската среда в България е един проблемен казус и бива систематично пренебрегван. Лошо планиране и инвеститорски натиск се отразяват на лошото качество на градската среда. "Градоскоп" е иноватор, защото работи чрез мултидисциплинарен подход – различните профили търсят конструктивен начин да споделят и създават знание през практика.

"Градоскоп" работи конструктивно с граждани и институции за разкриване и развиване на потенциалите на изоставени градски територии. В техните проекти изграждат справедлива и не-сегрегираща градска среда, която е интергирана устойчиво в ландшафта и в градската среда.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм