“Имате ли деца за убиване”. Това питат от фондация “Ангели на пътя”, които организират национален протест срещу “убийците на пътя” и “бездействието на институциите” утре - в Деня за размисъл. В рубриката на “Дарик кафе”, която се провежда съвместно с Агенцията по безопасност на пътищата, Нинелла Върбанова сдружението призова всички да се присъединят към протеста от 12 ч в събота пред съдебните палати в София, Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Шумен, Стара Загора.

“Призоваваме семействата, чиито деца са още при тях, ние нашите близки няма да ги върнем”, каза Върбанова в ефира на Дарик радио. 

Защо точно в Деня за размисъл?

“Искаме да накараме политиците, които преди всички избори обещават неща, които са абсолютно убедени, че няма да се свършат само и само да влязат вътре и да се продължи с всички корупционни схеми и всичко, свързано с техни лични  и на партиите им интереси, а не тези на хората. Но все пак разчитаме, че част от политиците са семейни, имат деца, надяват се някой ден да имат внуци. Разчитаме, че след 34 години целенасочено унищожаване на тази държава и на хората има останало поне едно зрънце морал поне в някой от тях”, каза Върбанова.

Тя обясни, че събитието цели да заостри вниманието и на обществото за този тежък проблем, който отнема човешки животи по пътищата. 

“В деня за размисъл искаме да накараме и обществото да помисли кои са важните приоритети за него. Предполагам вече всеки средно интелигентен човек си дава сметка за демографската катастрофа, в която се намираме. Затова, че всяка година се раждат все по-малко деца. 2023 г. постави негативен рекорд с под 50 000 родени деца за първи път, откакто има демографска статистика. На този фон ние позволяваме десетки деца годишно да бъдат убивани на пътя, да бъдат ранявани, да бъдат инвалидизирани и всичко това се случва с действието и бездействието на всички държавни институции, които всъщност са призвани да пазят живота ни - нашите, вашите, на децата ни и на внуците ни”, каза тя. 

Върбанова посочи конкретни данни от доклад на Екатерина Салкова за периода от 2016 - 2021 г. Преди дни на фейсбук страницата на Министерство на правосъдието е поместена информация от него, според която всяко трето престъпление е пътно транспортно, като нарастват случаите на заловени пияни и дрогирани шофьори.  

“Ние по българските пътища имаме десетки хиляди хора, които години наред извършват целия спектър от всички възможни пътни нарушения и в следващия момент всички държавни институции наричат тези предизвестени убийства инциденти”, заяви Върбанова.

Тя допълни, че инцидент е нещо случило се непредвидимо, но когато става дума за пиян или дрогиран шофьор или рецидивист, нарушаващ системно правилата за движение по пътищата е убийство. Върбанова обясни, че “Ангели на пътя” настояват за законови промени, които ще разграничат пътните инциденти от убийствата на пътя.

Чуйте и гледайте целия разговор в прикачения файл.