Протест с различни искания, свързани с движението по пътищата, събра родители на деца, загинали на пътя, и таксиметрови шофьори. Недоволство им започна с автошествие, което премина из София и за кратко блокира движението около НДК. Впоследствие пешеходно, гражданите стигнаха до Столичната община, където разговаряха с част от общинските съветници. Протестът се проведе под надслов „Стоп на беззаконието по пътищата". 

В думата „беззаконие” от надслова бяха вложени два различни смисъла. Едното измерение на протеста бе войната по пътищата, а второто – преустройството на движението в центъра на столицата и премахнатите стоянки за таксита. В шествието се включиха родители, загубили децата си в катастрофи, таксиметрови шофьори и пътни експерти.

Родители на деца, загинали на пътя, и таксиметрови шофьори протестираха в София

Почернените родители от сдружение „Ангели на пътя” не протестират за първи път. Петя Иванова, която също е загубила детето си в пътен инцидент, редовно оглавява демонстрациите. Канена е на разговори от политици.

„Българските политици не искат и не искат на ни чуят. Каниха ни във всички министерства. Ние имаме конкретни предложения. Молим в продължение на 4 години политиците да се карат като махленски клюкарки, а да седнат на една маса и спешно да направят промени, с които когато седнеш пиян или дрогиран и натискаш газта от край до край да има тежки санкции”, каза Иванова.

Родители на деца, загинали на пътя, и таксиметрови шофьори протестираха в София

Шествието на почернените от войната на пътя семейства бе поведено от плакат с надпис „Стоп на беззаконието по пътищата”. До загубилите децата си родители застанаха таксиметрови шофьори. Красимир Цветков от техния синдикат обясни причините да се присъединят.

„Това, което се случи с нашите таксиметрови стоянки наистина е беззаконие и е част от незаконната реорганизация на движението. Това е един от мотивите да сме тук, другият естествено е подкрепа за сдружението на майките на избитите деца на пътя”, посочи Цветков.

Протестът премина през няколко фази. Преди обед групата проведе автошествие из столицата, което за кратко блокира движението именно в района на бул. Патриарха Евтимий. След това гражданите проходиха пеша до Съдебната палата, където предстоеше заседание по делото за катастрофата на ул. Гурко, в която загина малкият Филип.

Финалната точка на демонстрацията бе пред Столичната община, където родителите поискаха оставка на общинския съветник Благовест Георгиев, който преди време причини катастрофа, от която избяга и впоследствие отказа тестове за алкохол и наркотици.

Другата част от протестиращите – таксиметровият бранш пък повтори пред общината исканията си за стоянките. Общински съветници от няколко партии разговаряха с протестиращите