Американският предприемач Илон Мъск, собственик на SpaceX и Tesla заяви, че възнамерява да купи английския футболен клуб Манчестър Юнайтед, предаде БГНЕС. 

"Освен това купувам Манчестър Юнайтед, не ми благодарете", написа милиардерът в Туитър.

Илон Мъск е продал акции на Tesla на стойност близо 7 млрд. долара

Манчестър Юнайтед е основан през 1878 г., а сегашното си име получава през 1902 г. Това е един от най-популярните и успешни футболни клубове в света. В своята история отборът е печелил 20 пъти английската Висша лига и три пъти Купата на европейските шампиони (по-късно Шампионска лига).

В момента собственици на клуба са семейство Глейзър от САЩ.

Американският бизнесмен Малкълм Глейзър (1928-2014 г.) купува акции на Манчестър Юнайтед от 2003 г. насам, като от 1990 г. те са в свободно обращение. До октомври 2004 г. той притежава повече от 30% от акциите на клуба, а през май следващата година успява да придобие контролния пакет акции.

Мъск обяви условия за обновяване на сделката за Twitter

След това Глейзър увеличава дяловото си участие до 75%, което му позволява да промени статута на клуба от акционерно дружество в частно дружество и да извади акциите от обръщение.

Впоследствие Глейзър придобива пълен контрол над клуба, коejf му струва около 1,47 млрд. долара. През 2006 г. той включва децата си в управлението на Манчестър Юнайтед - понастоящем синовете му Джоел и Абрахам са съпредседатели на борда на директорите на клуба.

Мъск планира да строи частно летище

Поемането на контрола над Манчестър Юнайтед от страна на семейство Глейзър предизвика остри критики от страна на феновете, които все още настояват отборът да бъде продаден на друг собственик.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм