Следващата седмица Европейският съвет ще се събере, за да обсъди евентуални санкции срещу Турция, заради навлизането на турската армия в Сирия. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването на Дарик „Реактивно“. Преди ден президентът на южната ни съседка Реджеп Таип Ердоган обяви, че ще пусне над 3 милиона бежанци, ако Съюза продължи да нарича операцията в Сирия „инвазия“.

По думите на вицепрезидента Европа продължава да бъде неподготвена за евентуална нова бежанска вълна, и ако новата ЕК не заработи в очакваните срокове решението на проблема ще се отложи.

„Всеки един държавник трябва много внимателно да прочете текста, под който ще се подпише. Проблемът е много сериозен, защото ако направим класация на всички проблеми, които са в страната и в международен план, за мен ставащото в Сирия е най-сериозният проблем", коментира Илияна Йотова.

"Защото само за  24 часа ние имаме нови 60 хиляди бежанци от тези региони, в които в момента е влязла турската армия. Да, те не се отправят към турската граница по обясними причини, но тези хора някъде отиват. И така както през 2011 г. ни убеждаваха, че тези конфликти няма да доведат до емигрантска вълна в Европа, така подозирам, че ако не се вземат бързи мерки това ще е втората огромна вълна, която ще стигне до европейските граници", допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова каза още, че от 2014 г. насам, от окото на бурята по отношение на мигрантската криза, Европа продължава да бъде неподготвена. Още повече на фона на проблема със структурирането на новата ЕК – новата комисия може да не започне работа от 1 ноември, което пренесено на тема миграция означава още едно отлагане на решение на общоевропейско ниво, поясни тя. 

По думите й отлагането на решението на европейско ниво означава, че споразумението от Дъблин продължава да действа, а то е много лошо за страните от външната граница на ЕС в това число и България.

Според вицепрезидента страната ни може да стане инициатор за голяма европейска среща по проблема, в която всички държави да си кажат позицията. Трябва да сме по-гласовити още повече на фона на ситуацията в Турция, категорична е Йотова. 

Вицепрезидентът коментира още, че е песимист за премахването на мониторинга за България и Румъния след края на мандата на старата ЕК и очаквания пореден доклад.

С уговорката, че отпадането на мониторинга не би означавал, че сме си свършили работата, Илияна Йотова посочи, че като инструмент механизма за наблюдение отдавна не е бил ефективен и е пример за „лоша практика“. Според нея е по-справедливо намерението на новата ЕК всички държави в общността да минават през проверка за върховенството на закона, като това да бъде обвързано и с европейските фондове.

Слушайте и останалите теми от интервюто с вицепрезидента Илияна Йотова в предаването на Дарик "Реактивно".