„Правителството ще бъде правителство, което ще стъпи върху една платформа на тотална подмяна на промяната и на всичко това, което до този момент се случва“.

Това каза бившият посланик на България в Москва Илиян Василев в предаването „Стълбището“ по Дарик.

„Още в момента, в който ротацията не стана и Делян Пеевски, който очевидно е активната фигура, той е концептуалистът, който прави с неговите мозъчни тръстове своите разработки и идеята там е да се подмени всичко това, което в очите на хората се превъзприема като промяна“, коментира Василев.

Дипломатът заяви, че има честта да познава новия председател на НС Рая Назарян, тъй като тя е била адвокат на Делян Добрев в дело, което кадърът на ГЕРБ водел срещу Василев.

„Цялата законодателна програма, която беше на ПП-ДБ и която щеше и трябваше да бъде част от ротационния кабинет, тя казва, ние продължаваме. Тоест, вие ще имате съдебен закон, закон за КПКОНПИ, защото цялата тая амалгама от неща, но в техната версия (бел. ред. - на ГЕРБ). Което означава тотална подмяна. Формата ще бъде същата текстовете, думичките ще бъдат радикални, но всъщност, като сложите Сарафов прокурор, Магдалинчев шеф на съдебна система, тоест лицата, които олицетворяват отсъствието на промяна и статуквото, това е старата схема на отровните двойници, още от правителство на ОДС, където се създават отровни партии, отровни двойници и фразеологията е една и съща“, коментира Василев.

“Ако Пеевски е атлантик, значи атлантизъм върви с корупция”, заяви Василев. По думите му хората започват да губят усещане за реалния смисъл на израза “проатлантически настроен”.

„В НАТО дори неутралните Швеция и Финландия влезнаха, защото не са по-глупави от нашите политици, те прецениха обективно, че има заплаха от Русия и сами не могат да оцелеят. Те, които са много по-големи, много по-мощни армии. А у нас тая тема, защо сме в НАТО, беше отдадена на всякаква интерпретация и хората загубиха оригиналния смисъл. И сега ние сме насилени да приемаме, че Пеевски е атлантик. До него са винаги медиите и каквото сутрин се прозее, в смисъл каквото и да каже, те веднага го отразяват, като някаква ултимативна, окончателна мъдрост. И вече не само, че се губи смисълът и се дезориентираш - кой е носителят, какви са истинските ценности? Ако Пеевски е атлантик, значи атлантизмът върви с корупция. И ако атлантизмът върви с корупция, това означава, че той е токсичен, в смисъл той не е приемлив за добрата част от българите, които решиха да повярват на демокрацията и на пазарната икономика, сложиха върху себе си ризка, започнаха да се развиват, започнаха да възприемат световното и те да проектират българското в света, и другата част, която разчита за сигурност, благоденствие. И те са, за голямо съжаление, много по-консолидирани“.

Във връзка с казуса с представителството на България на срещата на НАТО във Вашингтон, Василев коментира, че Радев и Борисов играят заедно:

„Той нарочно създава тези проблеми. Аз съм сигурен, че играе заедно с Борисов още от времето на Решетников. В края на февруари 2016 година Решетников дойде, срещна се с Борисов и това беше стратегическата среща, на която Борисов прие да не издига кандидат и Радев да стане президент. И на тази среща той прие дългосрочни ангажименти, включително по отношение на реализация на Турски поток, включително по отношение на това, че изборите същата година фактически извадиха всякакъв възможен критик от Народното събрание. Така че Турски поток пред България си мина така с комлауди, както се казва. И от тези неща Борисов се храни. Борисов обича да казва, че трябва да уважаваме президента,  но Борисов е същият този човек с платноходките. Този човек има пряка отговорност към войната в Украйна. Турски поток, който беше построен, отключи и фактически освободи от последната задръжка Путин да нападне Украина, защото идеята на Турски поток, както и на Северен поток, беше ние да си продаваме, руснаците да си продават енергията в Европа през това да получават пари и да разделят Европа от тези, които получават руски газ, съответно с цени и тя донякъде сработи. Северен поток и нормална Европа си останаха без руски газ, но единствената врата на руския газ мина през България. И затова именно са всичките тези трусове.“

Целия разговор, гледайте в прикачения видео клип.