„Искате да свършите някаква работа в Европа през месец май- директно прескочете месеца“- С тази шеговита бележка в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов обобщи ситуацията на Стария континент, а и у нас, когато през май отбелязваме цели три официални празника - Денят на труда и международната работническа солидарност , Гергьовден и Денят на българската просвета и култура. А тази година и Великден- Разпети Петък, който пък един бивш български премиер преди няколко години обяви за неработен „За да сме съпричастни с Началника“ и Велики Понеделник.  Към тях се добавя и Денят на Европа, честванията за победата над фашизма и хитлеризма … Все официални празници, но и дълги уикенди, а също и поводи за тънки сметки за подсигуряване на поне 10-дневни ваканции.

Проф. Балтов даде за пример Франция, в която форум на правителствено ниво, насрочен за месец май, е бил отложен. А причината- сряда, четвъртък и петък, се оказали неработни дни.

Темата: Ваканцуващи нации и националните празници, които могат да предложат един поглед към душиците на различните европейци“, представи проф. Балтов в авторската рубрика „Икономистът говори“. „Националните празници в света историята и народната душевност. Но пък дали да бъдеш религиозен и да почиташ традициите и историята, означала да не работиш“, каза той.   „Факт е, че обикновено националните празници в световен мащаб са свързани с буржоазните революции и отхвърляне на имперското господство. Така е и в България. Началото на българската буржоазна революция е Априлското въстание от 1976 година, чийто апотеоз е 3 март 1978 година. Всичко друго са интерпретации. Нашата революция прилича досущ на Френската буржоазна, на американската… Така е и при исландци, малтийци, кипърци и др.“, посочи проф. Балтов. Но призова за по – рационален подход при отбелязването на празниците в работни дни. „Празникът на труда в Америка се чества винаги в края на третата седмица на месец септември“.