Най-сигурният начин да няма газ е да сме зависими от „Газпром” . Това коментира икономистът Георги Ганев в ефира на Дарик радио. По думите му през последната година руският доставчик е демонстрирал тотална неспособност за каквото и да е друго, освен да спира газа.

Протест под наслов „#ГАZwithme“ отново се организира в София

Според Ганев, служебният енергиен министър Росен Христов трябва да престане да говори за потенциален арбитраж, при който има вероятност България  да загуби многоцифрена сума. Икономистът поясни, че думите на министъра биха имали тежест при такъв спор, защото е в ролята си на официално лице.

Доц. Гълъбов пред Дарик: Отваряме вратата на „Газпром“ да ни осъди

Подновяването на преговорите с „Газпром” не е неизбежно, такова мнение изрази пред водещия георги Донков икономистът Георги Ганев. Според Ганев България може да осигури цялото си потребление на газ с малки усилия и количества.

Росен Христов: Преговори с „Газпром“ само в рамките на сегашния договор

Икономистът обясни някои от сочените проблеми, от които идва и намерението за подновяване на преговорите с „Газпром”.

Служебният кабинет: Съ нами „Газпромъ“

Според Ганев другият проблем – този с доставките от Турция се е оказал не физическа невъзможност, а липсата на споразумение между Турция и България, което би могло да се договори добро желание.

Икономистът обърна внимание на направената от служебния кабинет симулация по формулата на сегашния договор с „Газпром”, според която газът от руската компания е втория най-евтин на пазара, след този от Азербайджан. Според договора с „Газпром” 30% от стойността се формира от средната цена на петролни деривати, а 70% са фючърсите на нидерландската борса ТТF.

Драги призова ЕС да въведе таван на цените на руския газ

Георги Ганев допълни, че предходното правителство е демонстрирано отвъд всяко съмнение, че България може да се справи и без грам доставки от Русия.

По думите му са неверни двете налагани тези в обществото, че или няма да има газ, или ще има, но ще е на много висока цена. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм