“Малко са онези, които знаят какво ми струва решението да се включа в българската политика. Дори и от добронамерени към мен хора доста пъти през последната година чувам - тези те използват, мястото ти не е там.

Думите ми няма да променят мнението на неграмотния или на наивния. На онези, които четат не само заглавието, бих препоръчал тази статия, препечатана от Die Welt, както и тази в Politico.

ЕС отпусна първите 3 млрд. евро от помощта за Украйна за тази година

Ако някога получа от съдбата подобна възможност - бих показал на децата на моите деца тази статия. За да знаят защо съм направил този избор. А на останалите - за да знаят, че мястото ми е точно там, заедно с тези хора”, пише Христо Петров - Ицо Хазарта в своя Фейсбук профил.

С тези думи той коментира журналистическо разследване, от което става ясно, че България е помагала тайно на Украйна по време на управлението на Кирил Петков.

Ди Велт: Как най-бедната страна в ЕС тайно спаси Украйна

“София доставяше на Киев гориво и жизненоважни оръжия от съветската епоха, но трябваше да пази доставките в тайна заради промосковски настроените политици в правителството. През пролетта на миналата година украинската армия изпитваше отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски тип, необходими за борбата с руснаците.

Спасението дойде от неочаквана страна: България”, пише Ди Велт. 

„Убиха го с чук в главата“: Бивш командир на „Вагнер“ избяга в Норвегия от страх за живота си

“Благодарение на фрагментираната си вътрешна политика и проруските пристрастия на голяма част от елита си, в хода на инвазията София се постара да подчертае, че не въоръжава Украйна", отбелязват журналистите.

Тяло на дете намерено в развалините на Днепър, над 20 души все още са в неизвестност (видео и снимки)

Според разследване на германския ежедневник Ди Велт, сестринско издание на POLITICO в групата Axel Springer, това обаче е било само димна завеса. Благодарение на ексклузивни интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български министър-председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, Ди Велт състави картина за това как България е влязла в ролята на посредник и е използвала посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от боевете миналата година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм