С богата културна програма късно снощи в „Канев център“ на Русенския университет бе посрещната Китайската Нова година, която е известна и като Лунната Нова година или Пролетния фестивал. Тази година празникът започна на 22 януари, като по традиция празненствата ще продължат цяла седмица. По китайското летоброене настъпва 4721 година, а по зодиакален знак 2023-а е Годината на Водния заек. Според вярванията годината на Водния заек е година на размисъла. Поздравления към организаторите на интересното и пъстро събитие бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев, а сред гостите на събитието бе заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Ечнев. „Поздравявам ви за начина, по който представяте една по-далечна за нас култура. Продължавайте да допринасяте за културното развитие на региона“, се казва в написаното от Станев към директора на СУ „Васил Левски“ Мария Тодорова, педагогическия екип и учениците. Припомняме, че ежегоден организатор на събитието е именно това училище, което е едно от най-големите в страната заедно с Институт „Конфуции“ – Велико Търново. Станев пожела на присъстващите здраве, късмет и много поводи за усмивки през настоящата година. Той бе категоричен, че ще подкрепи по всякакъв начин реализирането на инициативи от подобен род. Идеята е да се осъществят и съвместни изложби на автори от двете страни.

Заместник-кметът Енчо Енчев пожела на педагогическия колектив и възпитаниците на училището 2023-а да бъде енергиен период, изпълнен със съдбовни промени, каквато се очертава Годината на заека според китайския календар.

Понастоящем в училището се обучават близо 1500 ученици, като в общо 16 паралелки от 1 до 12 клас се преподава китайски език. Данните на ръководството на училището сочат, че интересът към изучаването на китайски нараства непрекъснато. Поводът е може би и в това, че ученици от СУ „Васил Левски“ редовно участват в националното състезание „Китайски езиков мост“, което дава право на класиралите се на първите три места за краткосрочно обучение в китайски университет. Към момента учителите по китайски в училището са трима, като дейността им се подпомага от две доброволки от Китай.

На събитието бяха и представители на академичната общност от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Великотърновския „Св. св. Кирил и Методий“, както и директорът на Института доц. Искра Мандова. Тя посочи, че ежегодно училището има право на финансиране за закупуване на книги в размер на приблизително 15 000 юана. Сумата се равнява на около 4000 лева.

Интересен факт е, че според данните от последното преброяване в страната общо 9 души от област Русе се самоопределят като китайци.