И Алексей Петров е участвал в евентуалните схеми за влияние и натиск през специализираното правораздаване. Това заяви бизнесменът Веселин Денков по време на изслушването си в парламентарната комисия за обстоятелствата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Днес и бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, и соченият за дилър на влияние в съдебната власт с прозвището Нотариуса, са мъртви. Петров беше застрелян през август м.г., а Мартин Божанов - на 31 януари т.г.

Бизнесменът Веселин Денков беше извикан в парламентарната комисия, тъй като съпругата му Ивайла Бакалова сигнализира преди време, че приживе Нотариуса им предложил да реши проблемите му с правосъдието срещу пари.

Денков разказа пред комисията, че гo посещавали пратеници от вече закрития специализиран съд. Видял се и с Алексей Петров, който му поставил финансови ултиматуми, които да изпълни, за да не стане от свидетел - обвиняем.

„Единият от пратениците на специализираната прокуратура ми каза, че ако не платя това вече са пари, които те са си разпределили и ще бъде крайно лошо за мен. Последният човек, който дойде при мен преди пандемията, не мога да ви кажа кога е било, по-скоро е било 2019-а, би могло да е и 2018-ма, се казва Алексей Петров. Той поиска да се види с мен, три месеца отлага срещата и след три месеца се видяхме. Той ми каза, че ако не платя, вече бяха станали 120 000, че ще бъда задържан и че ще се случи с мен това, което се е случило с него", разказа Веселин Денков.

Припомняме, че през 2010 г. Алексей Петров беше показно арестуван при полицейска акция "Октопод" и обвинен, че е ръководил престъпна група за рекет и принуда. Делото се влачи с години, а Петров бе развеждан с белезници из съдебните зали преди мярката му да бъде изменена в по-лека.

Ивайла Бакалова също беше изслушана от депутатите в четвъртък и потвърди за предупреждението, което двамата с мъжа ѝ са получили от Алексей Петров:

"...докато Бойко Борисов е на власт, той ще има проблеми. Каза (бел. ред. Алексей Петров), че Бойко е много отмъстителен човек, аз да се пазя и че всъщност всички проблеми му идват от него. Това ми каза Алексей Петров. А пък и целия анализ по делата говори точно за това".


„Ако вие не положите усилия, "мартин-божановчета" ще има още в тази система“, каза още Бакалова.

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.