Иван Иванов е кандидатът за кмет на Русе от ПП ГЕРБ. Той е изпълнителен директор на Университетската болница "Канев" в Русе от 2019-а година. Инженер по радиоелектронна, радиолокационна, радионавигационна и радиотелевизионна апаратура. През 2004-а година завършва магистратура по финанси в Стопанската академия в Свищов, а през 2019-а година се дипломира със специалност "Здравен мениджмънт" от същото висше учебно заведение. Два дни преди изборите Иван Иванов бе гост на Дарик радио:

Г-н Иванов, вече сме към края на кампанията. Какви са впечатленията Ви от Вашата предизборна обиколка в Русе и малките населени места? Изненадаха ли Ви с нещо исканията и проблемите на хората?

  Предизборната обиколка, която продължава, беше много отрезвяваща. През последните години, заради работата ми в болницата, нямах много възможност да се разхождам из града, но преди да започне предизборният маратон, си направих труда да обиколя всички квартали на Русе. Видях, че има огромен контраст между състоянието на централната градска част и кварталите. Срещам се с хора, които имат едни и същи проблеми, и най- неприятното е, че техните искания са свързани с неща, които определят техния бит, тяхното ежедневие. Тотална липса на задължителните неща, като: осветление – то или липсва или има поставено улично осветление, което е неподдържано. Стълбовете са разбити и ръждясали, тоест опасни, а лампите са изгорели. Тук- таме нещо мъждука. Автотранспорт, който не е в услуга на хората, защото или линиите са недостатъчни или се движат във време, което не е удобно – нито да отидеш навреме на работа, нито да можеш да се прибереш, когато ти свърши работния ден, нито да можеш да заведеш детето си след училище на спорт, защото, ако нямаш личен автомобил, няма да можеш да го прибереш, защото вече няма линия. 

Срещите ни с хората в кварталите или прминават на някой тротоар или на голямо занемарено пространство, много пъти ще чуете от мен думата занемарено, докато си говорим. Живеещите там са дали всичко от себе си, повтарям от себе си, да си създадат местенца, където да могат да се събират, за да общуват, да имат градинка, кът, където децата им да могат да играят спокойно, безопасно. Няма да говоря за зелени пространства, защото те са се превърнали в засъхнала пръст, върху, която няма дори и трева, а където проформа, подчертавам проформа, са били засадени фиданки, се виждат 4-ри колчета, и изсъхнало дръвче. Общината тотално е абдикирала от кварталите. Изгубила е контакта си с хората, които живеят там, а в същото време ги кара да пускат сигнали във фейсбук. Звучи несериозно. Хората са се превърнали във фотографи, които, за да са сигурни, че някой ще обърне внимание на проблема им, трябва да го снимат и да го публикуват в мрежата, а там някой от общината им отговаря. Представяте ли си, че има дори упреци към гражданите, че не пазели и като не можело да се справят сами с проблема си, да се откажат. А къде е ролята на общината?! Ми тя трябва да създаде ред и да успее да контролира как се спазва този ред, и който е виновен, да си поеме отговорността.  

Кое е първото нещо, с което ще се захванете след изборита, ако бъдете избран за кмет?

Проблемите са много. Трябва да започнем с най- чувствителните теми за нас, казвам нас, защото ние всички страдаме от тях. Въздухът, безконечните ремонти, които тормозят ежедневието ни, транспортната схема, която все още липсва, кварталите. Това са занемарени проблеми, които не са решени с години, и се задълбочават. Недоволството на хората е абсолютно правилно, но лошото е, че се е превърнало в огромно недоверие, заради хвърляни в пространството обещания, които не са изпълнени. Имам чувството, че липсва капацитет и опит, които да ги решат. Трябва да се преборим с това недоверие, като възстановим комуникацията с хората, с  бизнеса. Скъсана е, няма я. Искам да ви кажа, че срещите ми с фирмите в общината минават точно толкова тежко, колкото и с гражданите. Тези хора се чувстват забравени. Отношението към работодателите е обидно, без никаква подкрепа, когато се налага, и когато имат какво полезно да кажат, не ги чуват. От друга страна живеещите в кварталите се чувстват изоставени. Кварталите имат огромен потенциал да станат  едни уредени места, в които хората да имат всички нормални условия за живеене. 

Как оценявате проведената надпревара – борба на идеи или провокации и нападки?

Нападки не съм чувал. Няма и за какво да ме нападат. Идеи имат всички, но е важно да имат инструментите, с които да ги реализират. Ние сме големи хора, а най - вероятно всички искаме община Русе, да започне отново да се развива, а не да стои на едно място. За себе си знам, че не давам обещания, които не мога да изпълня. Познавам проблемите на общината ни и знам, че имаме адекватно решение за тях, защото до мен стои екип от хора, които знаят как и могат, защото са експерти и хора, които милеят за мястото, където живеят. Говоря за листата ни за кандидати за общински съветници. Водач на листата ни е Алисе Муртезова. Всички я познават. Познават я, защото тя милее за Русе и за проблемите на хората. Тя е наясно с отговорността на общинските съветници. Тя е наясно, че всяко едно решение, което се взема в местния парламент, трябва да е единствено и само в полза на русенци. Проблемите на общината нямат цвят, те трябва да се решават отговорно и с мисъл за бъдещето. Всички ние, аз като кандидат за кмет и хората от листата ни за общински съветници живеем в Русе, семействата ни, децата ни, близките ни са тук. Ние осъзнаваме отговорността, която трябва и ще носим. И тук ще кажа нещо много важно. Трябва да се гласува за кмет и за листа за съветници. Кметът и общинските съветници са избор на хората. Вие ще ги назначите да работят за вас. Това е назначение за 4-ри години.

   

Не е тайна, че Болница Канев е сред най-големите работодатели, как се управлява такава структура и кои са вашите предимства в организирането и ръководенето на администрацията?

Аз имам доста дълъг управленски опит, и във времето съм доказал, че  постигам целите, които си поставям. Винаги успявам да изградя екип от качествени хора, специалисти, които да мотивирам да гледаме в една и съща посока. Работата, която аз съм свършил е видима, защото успях, заедно с моя екип, да възстановя Голямата русенска болница, изваждайки я от дълговете, създавайки условия за работа на медицинските екипи, а те от своя страна да правят най- доброто на което са способни- да се грижат за здравето на хората. Понякога ме питат, и то с насмешка, без да ме познават добре, с каква социална кауза съм се занимавал през последните години. Отговорът е ясен и видим. Русе има здравеопазване на високо ниво, говоря за всички лечебни заведения. Но вече русенската държавна болница е поставена и стои гордо на картата на здавеопазването – със специалисти, апаратура и всичко, което е необходимо, за да може хората от общината да не пътуват с километри, за да се погрижат за здравето си. Сега отговорността ще е малко по- различна. Да си кмет или общински съветник означава да работиш за абсолютно всички хора, не само за тези, които те харесват и са дали гласа си за теб. Трябва да си отговорен и да имаш решение за проблемите на всички. Това са ценностите, които аз и хората, които са кандидати за общински съветници от нашата листа, изповядваме.
 

В какво състояние оставяте болницата? Аз имам една информация, любопитно ми е дали ще съвпада с това, което ще кажете Вие?

Болница “Канев” е печеливша, покрила е всички задължения и дългове. В сметките има достатъчно пари сме обезпечили инвестиционната си програма. И не само това, а  за следващите три години имаме изготвено проекти за изграждане на нова централна структура с подземни гаражи, с централно фоайе и хеликоптерна площадка. Имаме разработен проект за енергийна ефективност чрез отопление и охлаждане с термопомпи. Всичко това е разработено не само като проекти, но и осигурено с финансови средства. Аз като бивш военен знам, че когато се постави една задача, тя трябва да е обезпечена ресурсно

Пробива Кауфланд, е знаковият според мен проект, от управлението на ГЕРБ.  Той промени града. Имате ли Вие идея, за която ще работите и която да е от такова значение за Русе?

За съжаление, ситуацията в град Русе през последните години  е такава, че вместо да говорим и планираме изпълнението на значими за града проекти, ние ще трябва да покриваме последствията от лошите управленски решения. Общината е със задължение около 35 милиона лева (неофициално). За да се възстанови нормалния живот в града ще са необходими още около 40 милиона лева финансиране, чрез кредит, за асфалтиране на улиците, защото парите за покриване на щетите от ВиК  цикъла свършиха.

Трябва да обърнем внимание и да инвестираме в нов екологично чист градски транспорт.

Да възстановим зелените площи в междублоковите пространства и да извършим качествено залесяване, защото това ще работи за възстановяване на екологичния баланс и чистотата на въздуха. 

Да търсим решение за изграждане на допълнително пътно платно, обозначено с необходимите пътни знаци, което да поеме големия брой превозни средстава, които ТИР паркинга не може да поеме. И това не е всичко.

Ето защо нашата основна цел ще бъде да възстановим нормалния начин на живот в града и общината и паралелно с това да работим за реализиране на европейски проект, които да доведат свежи инвестиции в града. 

Вие, като че ли, останахте встрани от калните битки. Как си го обяснявате? Няма какво да се извади за Вас, или опонентите не Ви виждат като заплаха?

Аз кални битки не видях, а и нямам време да обръщам внимание на такива неща.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че на Русе са необходими  "Генералски решения". Какви с те?

Да бъде възстановена комуникацията между бизнеса и хората в общината, да се засили превантивната работа, да се обърне внимание на реда в града, чрез постоянен контрол за изпълнението на поетите ангажименти.

 Какво не знаят за Вас русенци?

Това което трябва да зная, е че съм човек който спазва поетите ангажименти и не дава обещания, които не може да изпълни.

Чуйте целия разговор с кандидатът за кмет на ГЕРБ в звуковия файл

Купуването и продаването на гласове е престъпление