Художничката Майя Ананиева – ръководител на арт школа „Колорит“ – Плевен е удостоена с Почетна награда на ЮНЕСКО – Франция за 2023 година, за популяризиране на артистични практики сред деца и младежи и за изключително успешното представяне в Международната изложба „Семената на художниците“ в град Троа – Франция.

Почетна награда е присъдена и на Арт школа „Колорит“ за изключителните успехи в международния конкурс.

В това издание младите художници и техния арт педагог завоюваха най-високото отличие – „Почетен медал“ и Сертификат на ЮНЕСКО, 10 деца са носители на наградата „Номиниран автор“, 5 деца получават награда „Селектиран автор“, 68 са авторите със Сертификат „Спомени за бъдещето“, чиито творби ще бъдат съхранявани като художествено наследство на човечеството и свидетелство за културното многообразие на младите хора по света.

Те ще бъдат дигитализирани като съкровище, с възможност да бъде видяно от много хора по света в обявената вече Обсерватория на ЮНЕСКО за художествено образование в град Троа – Франция.

Международната изложба ще бъде открита на 3 юни 2023 година в Центъра на ЮНЕСКО в Троа - Франция. Печелившите артистични творения ще бъдат представени в Музея на ЮНЕСКО в Троа. 

Арт школа „Колорит“ – Плевен за поредна година е фаворит в тази престижна световна арт надпревара.