България подкрепя всички мерки, които биха стабилизирали цената на газа и електроенергията. Това заяви след извънредното заседание на министрите на енергетиката в Брюксел служебният министър Росен Христов.

Относно темата за таван на цената на газа Христов обясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа.

„Булгаргаз“ обявява търгове за доставка на втечнен газ за ноември и декември

По думите му позицията на България е, че ако се налага такава мярка, то тя трябва да бъде общо за всичкия газ, тъй като налагане на рамка само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на паза.

Министрите на енергетиката в Европейския съюз постигнаха политическо споразумение за намаляване на потреблението на ток и пренасочване на свръхпечалбите на енергийните дружества. Мерките ще са временни и извънредни, като ще влязат в сила от 1 декември 2022 г. и ще важат до края на 2023 г. 

Интерконекторът с Гърция вече има Акт 15

Пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че по време на срещата са били обсъдени още три ключови въпроса. Първият е  пакет от мерки за стабилизирането на пазара на ел.енергията, които са били приети. Втората темата е била стабилизирането на пазара на газ, като „критична тока” е била въвеждането на таван за цената на газа. Третият обсъден въпрос е изтичането на газ от „Северен поток“ 1 и 2.

Христов обърна внимание на, преразпределението на свръхпечалбите на енергийните дружества.

Икономист пред Дарик: Няма да се умира от липса на ток и газ през зимата

Според него  тази стъпка е правилна и справедлива.

Относно изтичането на газ от „Северен поток“ 1 и 2, министър Христов поясни, че у нас инцидентът се приема много сериозно.

По думите му вероятно у нас ще бъдат обсъдени мерки за повишаване на сигурността на обектите, преминаващи през територията ни.

Росен Христов допълни, че по темата „Газпром” няма развитие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм