„Булгаргаз“ обявява търгове за доставка на втечнен природен газ. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на съвместен брифинг със служебния министър на енергетиката Росен Христов.

Тя уточни, че тази мярка е продължение на усилията на служебния кабинет да осигури диверсификация на източниците и маршрутите. Целта е да участват възможно най-много компании, за да се постигнат най-добрите ценови равнища.  

„Топлофикация“ и „Булгаргаз“ подписаха договор

По думите ѝ се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември. Планира се участие и в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет на терминала  в Ревитуса в Гърция.  „Булгаргаз” води и паралелни разговори за осигуряване на допълнителни слотове в Турция за 2023 година.

„Булгаргаз" обявява няколко търга. Краткосрочен - за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022; средносрочен -  за доставка за 2023; дългосрочен - за доставка в периода 2024-2034. Търговете ще преминат през няколко етапа.  Златева обърна внимание на дългосрочния търг  за доставка на втечнен газ.

„Булгаргаз“ предложи на КЕВР намаляване на цената на газа с 30% за октомври

Търгът за дългосрочната доставка ще отнеме 6 месеца, като изборът на доставчик ще е ясен през март 2023 г. Златева поясни, че търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи. Тя уточни и какви количества ще търсим.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви, че резултатът от дългосрочният търг ще обяви следващото редовно правителство. Той обяви стартирането на търговете като голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите и решения месец за месец, които са били по време на предишното правителство.

Радев: Премахва се практиката да се договарят танкери без търг

Министърът съобщи, че предстои да се обявят и търгове за доставки на тръбен газ, като вече имало интерес.

Относно преговорите с „Газпром“, Росен Христов поясни, че страната ни не затваря вратата на никого. По думите му преговорите с руската компания продължават, но няма конкретен резултат.

Според служебния министър на икономиката Никола Стоянов завой към Русия би имало, ако България започне да преговаря с „Газпром“ за дългосрочен договор. По думите му газът за зимата е подсигурен и страната ни ще има синьо гориво на добра цена. Според Стоянов обаче, ако България успее да закупи количествата от „Газпром“ по договора, който изтича на 31 декември, цената ще падне още. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм