Фалшивите аудио и видео, създадени от изкуствен интелект, стават все по-неразпознаваеми от истинските. Но по-голямата заплаха е за текстовете, тъй като Chat GPT ще може да усили, да умножи в милиони пъти усилията на сегашните дезинформатори. Това каза журналистът Христо Грозев в дискусия на тема „Свободата на избор на аудиторията“ на 18-ата световна среща на българските медии която се провежда в Казанлък.

Христо Грозев обжалва задочния си арест, разпореден от Русия

Грозев се включи в дискусията по видеовръзка от неустановено място в САЩ, знаете той е издирван от руските власти.

Според Него вече се създават текстове, с цел дезинформация. И това ще бъде голям проблем в бъдеще.

Разследващият журналист от Белингкат бе попитан и за хода на разследването за агентите на влияние в България, които разпространяват руска дезинформация. Такава заявка за разкрития той направи преди време. Грозев каза, че в момента това разследване е спряло, тъй като на преден план са се появили други теми, които отнемат времето напразследващия екип. Той обаче подчерта, че такива агенти на влияние има, те продължават да работят срещу интересите на България и по тази тема ще се работи от неговия екип и в бъдеще.

Христо Грозев: Да бъда задочно арестуван е толкова ефективно, колкото да бъда задочно отровен

Грозев бе попитан и дали е жив агентът от руските тайни служби, който в телефонен разговор даде подробности по схемата за отравянето на Навални. Припомням ви това бе показано във филма за руския опозиционер.

По думите на Грозев, според данните, с които разполага разследващият екип, този човек не е убит жив е но е понижен и изпратен на работа в провинцията.

Световната среща на българските медии продължава с дисусии по темите за свободата на словото, състоянието нажурналистиката в страната, ролята на дезинформацитя и пропагандата върху аудиторията, начините на медиите да се финансират, бъдещето на регионалните медии.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм