Трудно е управлението на 12 партии и групи в ОбС на Варна, но все пак работата ни е да вземаме рационални и аргументирани решения в полза на гражданите на Варна и ние го правим. Това заяви в интервю за Дарик Варна председателят на местния парламент Христо Димитров.

„Малко по-трудна е работата, защото има повече коментари и обсъждания. От моята канцелария направиха справка, която показва, че до едно решение се стига два пъти по-бавно, отколкото през предните два мандата. За час ние стигаме до пет решения, докато преди решенията са били 10-11. От една страна това е доста труден процес, който ангажира двойно повече време, но от друга е по-добре, защото има диалог и обсъждания."

"Нека варненци не разчитат само на ФБ статуси, а да имат предвид, че всички заседания на Общинския съвет, а от тази година и на всички комисии към него, се излъчват директно в Ютуб канала на местния парламент."

Христо Димитров подчерта, че за техниката в Зала Пленарна отговаря кметската администрация. „Би било чудесно да си свършат работата по организацията в залата и качеството на излъчване на заседанията.“

Председателят на ОбС коментира един от последните статуси на кмета Благомир Коцев в социалната мрежа, в който той се оплаква от „партиен и икономически натиск“, без да конкретизира откъде идва той.

„Това е един от проблемите в тази Фейсбук комуникация. Не се задават точно желанията и мислите, както и не е сигурно, че това е кметът, а не някой от неговите пиари например... Дори се изказват противоречиви мнения. Например прословутите 300 000 лв за документацията за проектите, по които Варна чака 100 млн. лв., за което Коцев написа статус. Истината е, че нашата група (Алтернативата) гласува тези пари, но проблемът беше в незачитане на реда на общинския съвет от страна на кметския екип. Има ясни и точни изисквания в правилника кога и как може да се внасят предложения.“

„Не знам кой оказва натиск върху кмета. На него му се задават въпроси, които той може и да тълкува като натиск. Но това са просто въпроси, на които той трябва да отговаря, а това не винаги се случва.“

Правилниците са написани от хората преди нас и те не са случайни, подчерта Димитров и цитира Варненския Митрополит Йоан:

„Както каза Дядо Йоан в началото на нашия мандат: „Запомнете, че не започвате на чист лист!“

Относно проточилите се ремонти във Варна Христо Димитров коментира, че "гледаме последиците на един лошо организиран процес". Според него трябва да има малко по-бърза и ясна реакция на новата общинска администрация.

„Действително обектите са лошо структурирани и проектирани, късно започнаха ремонтите, силно не се чувства новото управление. Тук би трябвало бързо да се усети влиянието на инвеститорския контрол в процесите и бързи реакции на проектанта за отстраняване на грешките. Оставихме нещата да се случват както досега. Попарата сега я сърбаме. Далече сме от зелена зона и правилна комуникация с ВиК-Варна. Последните месеци обаче се усеща чувство на отговорност на Общината към ВиК-Варна“, коментира Христо Димитров и като човек, чийто бизнес е строителството. 

Според него трябва да се потърсят резерви и евентуално пренасочване на средства от проекти, за които не се вижда реализация.

В ход е процедурата по регистрация на партията „Алтернатива за Варна“. Регистрацията отнема време, пък и не бива да се бърза, защото има много примери на бързо създадени партии. Партията е за хора, които не се интерересуват от власт и пари. Просто бизнесът се събра да помага за промени към по-добро, а не да тънем в безвремие. Все още не е ясно кой ще бъде председател на партията, но ще се търсят по-млади хора."

"Целта ни е просто да сме обществено полезни. Много е важно когато човек получава от обществото, в един момент да започне да дава. В нашата група  от хора на възраст, които има какво да дадат като знания и средства, каквито дават непрекъснато."

Политическото безвремие в управлениети на страната се усеща, особено в развитието на планираните обекти. Не искам да оправдавам администрацията, но наистина няма към кого във власта да се обърнеш, зашото всички са за малко."

"Имаме сериозни идеи за брегоукрепването например, но няма към кого да се обърнем, защото всички казват, че са за малко..."

"В момента общинската администрация във Варна чака нещо, както ние чакаме от кмета някаква дългосрочна визия, но той явно не е достатъчно решителен. Чакаме сериозна визия за града", заяви Димитров.

„Говорим си, но отсреща нямаме бързи реакции“, каза председателят на Общинския съвет на въпрос дали си говори с кмета на Варна. Димитров сподели още, че няма усещане, че нещата ще тръгнат бързо напред, но е умерен оптимист.

Целият разговор е прикачен