Тринадесет души са в неизвестност на италианския остров Иския след свлачище, причинено от проливни дъждове, предават информационните агенции ANSA и AGI.

Около обяд вицепремиерът Матео Салвини заяви, че има осем смъртни случая, но вътрешният министър на страната Матео Пиантедоси коментира, че за момента няма потвърждение за загинали.

Търсенето е изключително трудно заради лошото време и заровените пътища.

Центърът на Венеция се наводни, базиликата „Сан Марко“ остана суха (видео)

Спасителите напредват бавно

Пристанището на острова, известно с термалните си бани, в момента е затворено. Повече от 100 души са изолирани в домовете си без ток и вода, съобщиха властите.

Движението е блокирано по много от пътищата на острова, а спасителните работници трудно успяват да достигнат до най-силно засегнатите от наводненията райони.

Свлачища и наводнения убиха седем души във Венецуела

Тъй като до някои къщи може да се стигне само по тесни улички, спасителите все още не са успели да проверят всички сгради и да установят действителния размер на щетите. Няколко души останаха блокирани в хотел без ток.

Унищожителен тайфун в Япония предизвика свлачища и наводнения (видео)

За момента няма потвърдени смъртни случаи?

В момента няма потвърдени смъртни случаи. Има известни затруднения в спасителната работа, тъй като метеорологичните условия са все още лоши“, каза италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси. Министърът на инфраструктурата Матео Салвини по-рано заяви, че осем души са загинали при свлачището, което предизвика противоречие в съобщената информация.

„Трагедия“ за Иския

 Населението беше помолено от властите да не напуска домовете си, за да не пречи на спасителната работа. Пожарникари и спасителни екипи бяха изпратени от Неапол, за да разчистят улиците. Кметът на Иския, Енцо Ферандино, определи ситуацията като „трагична“ за и помоли за помощ.

За трети път на 19 септември, но в различни години: Мощно земетресение в Мексико взе жертви (видео)

Премиерът Джорджа Мелони заяви, че е в тесен контакт с министъра на гражданската защита Нело Мусумечи. "Проследява се и еволюцията на вълната от лошо време, която удари Иския".

"Правителството изразява близостта си с гражданите и кметовете на общините на остров Иския и благодари на спасителите, ангажирани в издирването на изчезналите", каза тя.

Иския е най-големият остров в залива на Неапол, който включва също Капри и Прочида. Островът от 46 квадратни километра с вулканичен произход има около 62 000 жители и е разделен на шест общности. При свлачище през 2009 г. десетки хора бяха ранени.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм