Феноменът "Висока вода" отново се наблюдава във Венеция и принуди властите да разпоредят в петък и събота задействане на плаващите диги на съоръжението "Мойсей", заобикалящи града, предадоха АНСА и Rai News, цитирани от БТА.

Тогава водното ниво в района на Венеция се покачи на 110 сантиметра, а при тази стойност дигите на "Мойсей" обичайно влизат в употреба. Това беше първото им задействане от началото на есента тази година.

Свлачища и наводнения убиха седем души във Венецуела

Нивото в най-пиковите моменти достигна 95 сантиметра в лагуната. В резултат на това бе наводнена зоната на площад "Сан Марко". Площадът се покри с 10 сантиметра вода.

На места в по-ниските му части водата достигна 20 сантиметра и принуди жителите и гостите на града да нахлузят типичните найлонови ботуши, които се продават за тази цел във Венеция. Масите и столовете на популярните кафенета на площада бяха също във вода, но това не спря туристите да седнат там и да си поръчат нещо за пиете.

Унищожителен тайфун в Япония предизвика свлачища и наводнения (видео)

Въпреки водата на площада базиликата "Сан Марко" остана суха. Причината за това е ново съоръжение - стъклени прегради, които бяха изградени около нея, за да спират водата. Съоръжението струва 5,2 милиона евро. То бе вкарано в употреба за първи път и успя да запази ценните мрамори и мозайки в базиликата.

Иначе в центъра на Венеция бяха монтирани дървени пътеки, по които хората да се придвижват, когато "Високата вода" залее някои основни маршрути.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм