Неизвестни влязоха с взлом в частен дом в София, но не за да крадат, а за да освободят куче, което лаело на балкона, пише bTV. Помощта към животното обаче се изразила единствено в това да го изведат и изоставят на улицата.

Кучето е собственост на един от майсторите, наети да ремонтират апартамента в центъра на София. Преди два дни стопанинът му го оставил на колегата си и заминал извън града. В същия ден обаче се наложило и вторият майстор да излезе от жилището за малко. Кучето останало само и изчезнало.

„Те говорят“- епизод 6: Всяко живо същество има право на живот без болка и страдание

"Колегата, на когото го оставих, каза, че някакви двама се качили и сега трябва да правим цял ден врата. Той е излязъл към 10:30 на работа, значи след 10 часа е станало. Кучето ми е стресирано. То аз съм стресиран, не кучето, аз повече", обясни стопанинът на кучето Петър Данев.

Че кучето е изчезнало собственикът му разбира от работодателя си и започва издирване на животното. Тогава става ясно и че дни преди вратата да бъде разбита, а кучето пуснато на свобода, целият квартал се възмущавал в социалните мрежи, че животното живее на балкона.

Демонстрати протестират срещу насилника на кучето Мечо (снимки)

"От няколко дена съвсем случайно видях публикация във "Фейсбук" от една от кварталните групи, съответно веднага се свързах с жената и опитах да ѝ обясня каква е ситуацията и че това, което е написала, просто не е вярно. Съответно беше изписано, че няма прозорци, някакви предположения, че кучето няма храна, няма вода. Опитах се да ѝ обясня, че не са така нещата. Жената беше твърдо решена, че трябва да намери друг начин да се убеди в това нещо", разказа собственикът на апартамента Божидар Матеев.

Привлякоха като обвиняем мъжа, издевателствал над бездомния Мечо

Не е известно с какъв предмет е разбит апартаментът, но Божидар предполага, че е с "кози крак".

"Хората стигат до грешните изводи просто с цел да направят добро или да задоволят собственото си его. Те стигат до такива крайности, които водят до неприятен резултат за абсолютно всички, които са свързани. С майстора работя вече няколко месеца, в постоянен контакт съм с него, постоянно ходя до апартамента и имам представа какви са условията там. Човекът, за съжаление, имаше причини да напусне града за няколко дни, но това не означава, че съответно кучето е оставено без надзор, или без храна, или без вода", добави той.

Арестуваха мъж, застрелял куче в Зелениково

Като заварва вратата на дома си разбита, Божидар се свързва с жената, пуснала поста в социалните мрежи, за да разбере дали тя има яснота къде може да е Рита. Подава и сигнал до 5 РПУ.

"Впоследствие видяхме, че след като е било освободено от апартамента, е било вързано в близост на около 100 метра до супермаркет, било оставено с една торба храна. Т.е. хората, които са го освободили, са го оставили вързано на 100 метра по-надолу. Каква е логиката да освободят куче от апартамент, за да бъде вързано на улицата?", добави собственикът на апартамента.

„Те говорят“- епизод 5: Как да се справим с кучешките акита по улиците?

48 часа по-късно Рита е върната на собственика ѝ. Откриват я работещи в отсрещната сграда. Сега Петър се надява полицията да изиска записите от камерите на сградата срещу апартамента.

"Кучето ще се оправи. Ако сме в Щатите и ако съм тук ще ги гръмна с пистолета. Но ние се намираме в България, как трябва да постъпим? Законите да се променят", добави стопанинът на кучето.

Отглеждат кучета в изоставен автомобил във Варна

Петър и Божидар вече обмислят как да обезопасят жилището. Жалба за взлома собственикът на апартамента няма да подава в полицията. Но отправя апел към всички да не бъдат безразсъдни в опита си да направят добро.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм