Хонконг и южните китайски градове се борят с огромни наводнения, тъй като в региона падат едни от най-силните валежи в историята на Китай, съобщават от Би Би Си.

Улиците и метростанциите в Хонконг бяха под вода, а властите затвориха училищата и работните места.

Метеорологичното бюро съобщи, че валежите, започнали в четвъртък, са най-големите, които са се случвали в града от близо 140 години.

Службите за спешна помощ съобщиха, че повече от 100 души са откарани в болница и са проведени няколко спасителни операции.

Видеоклипове в социалните медии показват как проливният дъжд превръща улиците в буйни реки, наводнява търговски центрове и обществения транспорт.

Жителите на града се качват по коли и други платформи, за да се спасят от водите, които в някои райони са се издигнали на няколко метра височина и са блокирали входовете на метрото.

Дъждът предизвика и свлачища в планинските райони на Хонконг, които блокираха някои магистрали.

Властите са издали черното предупреждение, което се задейства, когато валежите надхвърлят 70 мм на час. По-късно през нощта Обсерваторията на Хонконг съобщи за 158,1 милиметра валежи на час, което е най-високата стойност от началото на записите през 1884 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм