След изключително успешните прожекции през месец юли и заслужена лятна почивка, Хофкино се завръща с още три вечери под открито небе, изпълнени със страхотни заглавия от света на съвременното българско и немско кино. Гостите на фестивала отново ще могат да се насладят на продуктивния и запалващ въображението диалог между късата и пълнометражната форма, а след прожекцията да споделят впечатленията си в неформален разговор на по чаша вино.

За селекциите с филми е отговорен редакторският екип на Кинематограф. В четвъртата поредна вечер (24-ти август) от програмата, акцентът ще падне върху темата за пътя и неговите буквални и философски измерения. Вечерта ще започне с българския "Непознати" на режисьора и сценарист Камелия Петрова. Това е история за двама непознати, които се срещат в автобус и съзнателно решават да не се влюбят, преди отново всеки да поеме по своя път. Пълнометражният филм ще бъде "Der traumhafte Weg" (Мечтаният път) на режисьора Ангела Шанелек, който разказва за изпитанията пред млада германска двойка и непредвидимите житейски пътища, който ще ги отведат до неочаквани срещи. 

Следващата прожекция (31-ви август) ще представи късометражния "Драсканица" на режисьора Любомир Печев, който е в интересната категория филми за деца, които са също толкова поучителни и за възрастните. Немският филм за вечерта ще е "Systemsprenger" (Извън ситемата) на режисьора и сценарист Нора Филгшайд, който разказва за 9-годишно момиче, което в жаждата си да получи любов и внимание, докарва всички около себе си до лудост. Както вече можете да се досетите тук темата, обединяваща филмите е трудни деца.

Последната вечер (9-ти септември) заглавията ще се завъртят около идеята за бунта и бунтарите. Първият филм е култовият "Ботев е идиот" на Деян Барарев, който разказва за не толкова рядката ситуация, в която възгледите на директора на училището се сблъскват с тези на ученик и неговото дръзко есе. За финал на фестивала е избран филмът  "Der junge Karl Marx" (Младият Карл Маркс) на хаитиянския режисьор Раул Пек, разказващ за ранните години на Фридрих Енгелс, Карл Маркс и Жени Маркс между Париж, Брюксел и Лондон, оформили до голяма степен по-нататъшния им отпечатък в голямата история на човечеството.

Детайлна програма следете на kinematograf.bg/programa

Прожекции в двора на Гьоте-институт:

24 и 31 Август 

9 Септември

начален час: 20:30ч / вход свободен