Американски химици разработиха набор от реакции, които позволяват пълно рециклиране на използвани пластмаси на основата на полицианурат с минимално количество енергия и ресурси, предаде БГНЕС.

Това ще позволи пластмасовите отпадъци да се използват за производството на нови продукти от същата суровина, съобщиха от пресслужбата на Университета на Колорадо в Боулдър (CU).

Пирати на пластмаса - еко инициативата на Европа, която влезе в Бургас

"Нашият подход е готов за комерсиализация и индустриално приложение. Това ще бъде от огромна полза не само за създаването на нови разновидности на пластмасата, но и за рециклирането и преработката на полимери. В крайна сметка това ще ни позволи да създадем много нови материали със същите свойства като съществуващите пластмаси", казва професор Джан Вей, чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета.

Билети за градския транспорт срещу пластмаса и стъкло

Всяка година около 300 милиона тона пластмасови отпадъци попадат в отпадъчните води и депата за отпадъци, като по-голямата част от тях не се разграждат от микробите и остават почти непокътнати в продължение на десетки и дори стотици години. Поради тази причина еколозите и океанографите често наричат шеговито последния половин век "период на пластмасата" заради огромното количество полимерни микрофрагменти в световния океан.

Младежки воден парламент провежда тази седмица десето еко-училище в Плевен

Натрупването на пластмаса в хидросферата и в депата за отпадъци се дължи на факта, че рециклирането на този материал е изключително неефективно от икономическа гледна точка. Причината за това е, че връзките в молекулите на полимерите се образуват много лесно, докато разкъсването им е много трудно без използването на големи количества енергия, което почти винаги прави рециклирането на пластмаса нерентабилно.

Напълно рециклируема пластмаса

Професор Джан Вей и неговите колеги смятат, че този проблем може да бъде решен, ако пластмасите първоначално се проектират по такъв начин, че да се постигне еднакво лесно както образуването на полимери, така и реакциите на разграждане. Имайки предвид тази идея, учените проучват как се образуват връзките в полициануратните полимери, които се използват широко в производството на различни видове термореактивни пластмаси.

Обикновено за производството на този вид пластмаса се използват молекули на ароматни въглеводороди и различни производни на циановата киселина. В резултат на взаимодействието им при високи температури се получава здрава пластмаса, която трудно се разгражда.

Книги за смет отново във Варна

Американските химици са установили, че това свойство на полициануратите може да се премахне, като част от въглеродните атоми се заменят с азот, а останалите въглеродни атоми се комбинират с кислород. При такава обработка се получават нов тип единични полимерни връзки, които при нагряване образуват силни връзки помежду си, но лесно се разрушават, когато пластмасата се потопи в гореща смес от алкохол и разтвор на калиев карбонат.

Последвалите тестове показали, че пластмасата може да се разгражда и рециклира многократно по този начин, като химическият състав на суровината практически не се променя при всеки цикъл на рециклиране. Това едновременно прави производството на пластмасови изделия много по-евтино и предпазва околната среда от натрупването на отпадъци в нея, обобщават учените.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм