Пресечна точка на кулинарното и цирковото изкуство заедно с шеф Севда Димитрова, Христо Иванов и Деси Митева-Иванова от Цирк "Иванов".

Тя умее да готви – виртуозно! Има спомени от цирка и познава "кухнята му", защото в миналото част от манежа и емоциите под купола са били една вълнуваща част от живота й – шеф Севда Димитрова седна зад микрофона на Дарик радио, но не като гост, а като водещ...

„Хапки щастие под купола на цирка“ беше нейното предаването в празничната програма на Дарик днес, когато медията и всички работещи и работили в нея отбелязват 28-годишния рожден ден на радиото.

Една ограда дели два различни свята, каза при откриването водещата на предаването. "Как се храни душата на цирковия артист?", попита Севда, а Деси отговори лаконично, но искрено: "С аплодисментите на публиката!". 

Вълнението, преобразяването и пулсът на сърцето влязоха под "купола" на Дарик. 

Севда Димитрова, победителят в известното телевизионно състезание "Мастър шеф"-2016 г., отведе слушателите на чудесно място с гостите си Христо Иванов и Деси Митева-Иванова от Цирк „Иванов“. И изпълни обещанието си да омеси изкусно темите за храната и кулинарното изкуство с историите от манежа!

Циркът не е професия от девет до пет, а религия

„Циркът не е просто професия от девет до пет, а за нас наистина е начин на живот и религия“, сподели Деси Митева-Иванова.

Стараеш се да дадеш всичко от себе си и с твоето умение да зарадваш и заредиш публиката, казва и Христо, а Деси допълва, че всеки ден на манежа е като за първи път. Загубиш ли тръпката, нямаш място под купола, смятат те.

Севда призна, че в годините, в които е била цирков фотограф се е възхищавала всеки ден на артистите в цирка – на упоритостта им, на дисциплината и талантите им.

Трудностите на тази професия са много, но когато публиката си тръгва след спектакъла виждаме лицата им и това ни дава стимул и ни зарежда, казва Христо.  

„Пандемията ни завари доста неподготвени, защото откакто е отворен нашия цирк ние не влагаме много в него – влагаме всичко! И физически и финансово. През март тъкмо тръгнахме на национално турне, направихме точно два спектакъла и ни затвориха. Трябваше да изминем стотици километри, за да приберем обратно цирка в къщи. Три месеца без работа беше много тежко“, разказа Деси.

Спектаклите през 2020-та година бяха много различни - маските на лицата крият усмивките на хората в публиката, но знаем, че и това ще отмине и ще се върнем към нещата, които ни радват, споделиха артистите в студиото. Много хора ни писаха и ни чакат в цялата страна и това ни крепи, допълниха Христо и Деси.

За храната и мястото й под купола

"Животът на колела на цирковите артисти е доста по-различен – все едно сме постоянно като на къмпинг, споделиха артистите. „Ние сме като едно голямо семейство, ние живеем заедно. Районът на цирка е като една голяма къща – всяко едно дете в цирка, то е като на всички. Децата обикалят навсякъде, често се оказва, че е нахранено в някоя от съседните каравани“, разказаха още те.

„Купоните с храна в цирка се правят по всяко време – намираме начин да се забавляваме заедно“, обясни още Деси Митева-Иванова. Христо пък разказа за италианската кухня, която познава добре покрай годините, през които е живял в Италия и за интересното съчетание на паста с боб, с което е изненадвал приятно и приятели в България. Въпреки, че пък у нас италианците оценявали богатата българска кухня.

Севда разказа за моментите, в които е приготвяла храна докато е работила в цирка. „В цирка има хора с различни националности, те носят своята култура и е много интересно да им поднесеш традиционно свое ястие“, каза тя. И допълни, че често по миризмата артистите се ориентира към коя каравана да се насочи след спектакъла.

Първият път, когато включих чушкопек в цирка, събрах за 10 минути всички наоколо – освен интереса към чушкопека, това доведе до приготвянето на килограми чушки и патладжан за всички каравани, разказа още шеф Севда Димитрова.

За легендарния дресьор Стоян Митев

В предаването Севда и нейните гости припомниха постиженията на Стоян Митев в дресурата, които не са повторени в световен мащаб. Бащата на Деси е най-възрастният действащ цирков артист в света и е с най-дългогодишен стаж на манежа в историята на българския цирк. Той е основоположник на хуманната дресура – без пръчки и камшици, само с лакомства, той общува с животните с много търпение и игра.

Повече от половин век той е на манежа, но всъщност започва в цирка като акробат и гимнастик, въпреки че винаги страстта му са били животните. Легендата на цирка казва, че всичко може да се научи и оттренира в цирковия свят, но не и дресурата. „За нея няма учебници и никой не те учи - дресьорът на диви животни се ражда - това е интуиция!“, казва Стоян Митев.

Първата му дресура е с кон, но след това се запалва по дресурата на лъвове. Коронният му номер е смесена дресура на лъвове, коне и куче – това го прави световноизвестен и с този номер гастролира в 25 държави. Става и единственият българин, който си навира главата в устата на лъва.

Деси разказа за детството си, част от което са били и лъвовете. „Спала съм в леглото с малки лъвчета, гледали сме ги в каравана. Максимум с три-четири лъва е работил баща ми, за да може всеки от тях да получи достатъчно внимание и любов. Отношенията им бяха на различно ниво – наистина това е дарба“, каза тя.

И допълва, че макар и със заеми всяка пролет и всяка зима, семейството е намирало как да отоплява лъвовете, да им осигурява най-качествената храна, витамини и всичко, от което са имали нужда. „При баща ми може би животните са били дори над семейството“, споделя още Деси Митева-Иванова.

От него съм научила, че най-голямата битка на човек в живота е тази със себе си, защото като се пребориш с мързела, с егото, със страха и предубежденията си, можеш да постигнеш всичко, каза дъщерята на легендарния ни дресьор.

Стоян Митев продължава да работи и може да бъде видян на манежа на Цирк „Иванов“.

Водещ и гости обещаха да продължат предаването в общ спектакъл

С предаването в ефира на Дарик заедно с Христо и Деси от Цирк "Иванов" Севда Димитрова сложи начало на един нов проект, който пресече майсторлъка им в кухнята и този на манежа!

„Да помечтаем и да помислим къде можем да пресечем храната и цирковото изкуство в един общ спектакъл, независимо дали това ще бъде под купола на цирка или друга сцена. За да материализираме този наш разговор, който предложихме днес на слушателите“, пожела водещата.

Екипът на Дарик им пожелава да го сбъднат и в живота!

Чуйте още в звуковия файл и гледайте предаването.