В актуализация на своята политика за поверителност X, известна преди като Twitter, ще събира биометрични данни за своите потребители, като например снимка на лицето им, съобщават от Би Би Си.

Хората, които са се регистрирали за абонаментната услуга X Premium, могат да изберат да предоставят селфи и снимка на документ за самоличност за проверка.

В политиката се посочва също, че X може да събира данни за трудовата заетост и образованието.

Това ще бъде с цел "да ви препоръча потенциални работни места, които да сподели с работодатели, когато кандидатствате за работа".

Имаше спекулации, че X може да иска да предлага услуги за набиране на персонал.

Според информацията през май X Corp е придобила услуга за набиране на персонал в областта на технологиите, наречена Laskie. Това е първото придобиване на компания, откакто Илон Мъск купи Twitter (както беше известен тогава) миналата година за 44 млрд. долара (34,7 млрд. паунда).

Новата политика за защита на личните данни ще влезе в сила на 29 септември.

Тя гласи: "Можем да събираме и използваме вашата лична информация (като например вашата трудова история, образователна история, предпочитания за работа, умения и способности, активност и ангажираност при търсене на работа и т.н.), за да ви препоръчаме потенциални работни места, да я споделим с потенциални работодатели, когато кандидатствате за работа, да дадем възможност на работодателите да намерят потенциални кандидати и да ви покажем по-подходяща реклама."

Според "X" събирането на биометрични данни - термин, който обхваща данни, свързани с физическите характеристики на дадено лице, като например сканиране на лицето или пръстов отпечатък - е предназначено за потребителите на X Premium.

Компанията заяви: "X ще предостави възможност на потребителите да предоставят своя държавен документ за самоличност, комбиниран със селфи". Биометричните данни могат да бъдат извлечени както от правителствения документ за самоличност, така и от селфи изображението за целите на съпоставянето". 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм