Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за спиране на "дрънкането с ядрени оръжия" и каза, че светът се намира в "момент на максимална опасност" и всички държави, притежаващи  ядрено оръжие, трябва да поемат ангажимента "да не го използват първи", предаде Асошиейтед прес.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа.

Владимир Кличко: Има опасност от ядрена катастрофа, по-голяма от Чернобил и Фукушима

Отбелязвайки, че "съдбата на човечеството днес е в нашите ръце", Гутериш призова всички държави "да потвърдят ангажимента си към свят без ядрени оръжия и да направят опит да седнат на масата за преговори, за да намалят напрежението и да сложат край на надпреварата в ядреното въоръжаване веднъж завинаги".

Генералният секретар на световната организация говори пред съвещание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Китай, който го председателства този месец, посветено на "насърчаването на обща сигурност чрез диалог и сътрудничество".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм