Човечеството си играе със зареден пистолет, докато кризите с потенциал за ядрена катастрофа се увеличават. Това е предупреждението, отправено от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш от Хирошима по повод 77-ата годишнина от първата атомна атака в историята, предаде RaiNews.

Сутринта на 6 август 1945 г. японският град Хирошима е ударен от първата атомна бомба. На 9 август е хвърлена втора бомба върху Нагасаки. Това са първите два и засега единствените случаи на използване на атомен арсенал срещу цивилно население. Използването му се превърна в неповторим призрак за всички следващи войни, поне досега. 

Гутериш ще посети Япония, за да почете жертвите на атомната бомба

Ръководителят на ООН предупреди за риска, който кризите в Украйна, Близкия изток и Корейския полуостров пораждат, като описа ужасите, преживени в Япония. Няколко кризи с "опасен ядрен подтекст се разпространяват бързо", добави той. 

"Десетки хиляди хора бяха убити в този град за един миг. Жени, деца и мъже бяха изпепелени в адски огън", припомни той. Той допълни, че оцелелите са "обречени на радиоактивно наследство" от рак и други здравословни проблеми.

Около 140 000 души умират, а много повече след това от последиците на радиацията. Съединените щати остават единствената държава, която някога е използвала ядрени оръжия в конфликт.

77 години от бомбардировката над Хирошима

"Ядрените оръжия са безсмислени. Три четвърти век по-късно трябва да се запитаме какво сме научили от атомната "гъба", която се издигна над този град през 1945 година", заяви генералният секретар на ООН в речта си в Мемориалния парк на мира в Хирошима. 

На митинга в памет на жертвите присъстваха оцелели от бомбардировките в Хирошима и Нагасаки, млади активисти за мир, японският министър-председател Фумио Кишида и други представители на местните власти. 

Гутериш повтори предупрежденията, отправени от него тази седмица на конференция за Договора за неразпространение на ядреното оръжие в Ню Йорк, която той разглежда като "знак на надежда", и призова участващите страни "да работят спешно за премахване на запасите, които заплашват нашето бъдеще, да засилят диалога, дипломацията и преговорите и да подкрепят моята програма за разоръжаване, като премахнат тези разрушителни устройства".

След това той поиска от страните с ядрени арсенали да поемат ангажимент за "отказ от първа употреба" и да уверят другите държави, че няма да използват - или да заплашват да използват - атомни оръжия срещу тях.  

"Трябва да се запитаме: какво научихме от атомната "гъба", която избухна над този град през 1945 година", обясни Антонио Гутериш.

В 8,15 ч. местно време, точно в момента на хвърлянето на бомбата, се състоя мълчалива молитва.

Три дни след бомбардировката на Хирошима Вашингтон хвърля втора атомна бомба върху японския пристанищен град Нагасаки, убивайки около 74 000 души и обявявайки края на Втората световна война.

Според правителствената статистика от март официално признатите оцелели от двете ядрени атаки са по-малко от 119 000 души. 

В речта си кметът на Хирошима Казуми Мацуи се позова на думите на руския писател Лев Толстой: "Никога не изграждайте щастието си върху нещастието на другите, защото само в тяхното щастие можете да откриете своето". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм