Очаква се “Гугъл” (Google) да обявят мащабно дарение за научни изследвания у нас като част от стратегическото им партньорство с българския Институт зa компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, който е към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, съобщи БТА. Очаква се това да стане на мащабен форум на технологичния гигант, който ще бъде открит в четвъртък в София от служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

За участие в него в страната ни пристига и вицепрезидентът на Google DeepMind Слав Петров, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Това е първото подобно събитие на компанията в България, посветено на най-новите тенденции в облачните технологии, предаде БТА. Сред участниците ще са световни експерти, бизнес лидери и иноватори. Ще се дискутира темата за ефективното използване на технологиите, базирани на изкуствения интелект в образованието, в публичния сектор и бизнеса.

През януари по време на среща в Лондон между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с регионалните мениджъри на “Гугъл” за Европа, Африка и Близкия изток стана ясно, че започва пилотен проект между  Министерството на образованието и науката и технологичния гигант, който ще обхване повече от 200 български училища. В тези образователни институции ще могат да се използват най-новите инструменти на технологичния гигант в сферата на образованието, включително и базирани на изкуствения интелект.