Гранична полицайка се самопростреля при преследване на мигранти на границата с Турция. Инцидентът е станал в четвъртък рано сутринта, съобщиха от МВР. След гонката са заловени шестима незаконно влезли в страната край Средец.

В петък лично директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов награди 10 служители от местното гранично управление за проявена храброст.

Рано сутринта в четвъртък е получен сигнал за група нелегални мигранти. "Имаше сигнал от дежурния, че има видяна група в местността след гробищата към село Светлина и реагирахме. Отидохме на място със служебното куче и с колежката Николета", разказа Неджми Чандър, граничен полицаи, цитиран от БНТ.

Гранично полицейско куче надушва следите им и започва преследване. Водачът на кучето - старши полицай Николета Костадинова, настигайки ги, стреля предупредително. Единият от мигрантите я блъска и тя произвежда втори изстрел, който я пронизва в крака. Тя е настанена за лечение в бургаската болница, без опасност за живота.

"Окуражаваме я затова, което направи. Тя е героят на вчерашния ден. И заради това всички, участвали в тази операция, са наградени с моя заповед с парична награда", заяви главен комисар Антон Златанов, директор на "Гранична полиция".

Шестимата мигранти са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство.

От "Гранична полиция" заявиха, че през тази година са установени 165 000 опита за нелегално влизане в страната.

"Тази година е рекорден, аз многократно го казвам. Ние сме предприели от няколко месеца сериозни мерки спрямо тези, които превозват мигрантите и горе-долу с 30% сме увеличили задържането им", каза Златанов.

От "Гранична полиция" признаха, че мигрантският натиск не може да бъде овладян напълно.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм