България е обвинена в стрелба по бежанец, съобщава Sky News.

Видео, публикувано от медията, показва как млад сириец е обстрелван на границата с Турция. Това са първи кадри на търсещ убежище, който е ударен с бойни патрони на границата с ЕС, допълват от телевизията.

Твърди се, че кадрите са заснети на 3 октомври близо до българо-турската гранична ограда и показват как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум минава през ръката му.

Демерджиев: Българската полиция не е стреляла по мигранти на границата

Самият той твърди, че е бил прострелян от български гранични служители, след като те са хванали групата му незаконно да влиза в страната и са ги отблъснали обратно в Турция.

Видеото изглежда любителско и не доказва, че сириецът е действително прострелян от български граничари.

"Българските гранични полицаи не са в безопасност. Повдигат се много сериозни въпроси. За сега не виждам много консистентни отговори. От Турска и българска страна има камери. Да не се окаже, че не работят? Във видеото се вижда как от турска страна са заснети хора с български униформи, които бият с пръчки хора, свалени на земята", коменитра пред бТВ журналистът Мария Черешева.

Sky News обвини България в стрелба по бежанец, МВР отрече

Служители на гранична полиция заявиха, че им е трудно да повярват, че някой ще стреля по човек, който хвърля камъни и не биха коментирали повече, защото не искат "да си слагат главата в торбата".

"Нямаме информация за случай със стрелба. Имаме такава за случаи с агресивно поведение от страна на мигранти към служителите от гранична полиция. Никой до момента не е заявил, че познава мястото, където е сниман клипът. Абсурд е да се стреля, особено срещу чужда територия, защото това поражда риск от възникване на сериозни междудържавни конфликти", коментира пред бТВ началник от Гранична полиция. 

Радев: Имаме всички шансове да влезем в Шенген през 2023 година

"Случаите в които мигранти хвърлят камъни и бутилки по служебни полицейски автомобили или кабинки не са рядкост. Чупят стъкла и вандалстват", сподели той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм