Американската компания Google в сряда възобнови услугата Google News в Испания, след като тази услуга беше спряна в страната за почти осем години. Компанията обяви това в блога си в сряда, предаде БГНЕС.

Германия започва разследване на Google Maps

"Днес, по случай 20-годишнината от създаването на Google News в световен мащаб и след почти осемгодишно прекъсване, Google News се завръща в Испания. Това се дължи на актуализациите в законодателството за авторските права, които позволяват на испанските медии - големи и малки - да вземат собствени решения за това как да намират съдържанието си и как да го персонализират", се казва в изявлението на Google.

Telegram пусна платен абонамент

Компанията очаква, че благодарение на връщането на услугата потребителите ще могат по-лесно да намират новини, идващи "от различни реномирани издатели", а промяната ще бъде от полза за медиите и журналистите.

Ройтерс напомня, че Google News спря да работи в Испания през 2014 г., тъй като местното законодателство изискваше от Google и други агрегатори на новини да плащат на медиите, за да публикуват техните материали. През 2021 г. Испания прие разпоредбите на Европейския съюз за авторското право, имплементирани в законите на страната. В резултат на това медиите вече можеха да преговарят директно с технологичната компания за начина на публикуване на новини. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм