Почетен знак на Президента на Република България получи навръх 80-годишния си юбилей председателят на Съвет по туризъм - Пловдив, общественикът и бизнесмен инж.Любозар Фратев, разбра Дарик. Високото отличие бе голяма изненада и за самия рожденик. То бе връчено по време на тържествена вечеря в Гранд хотел Пловдив.

Новината бе потвърдена за Дарик Пловдив и от прессекретариата на президента Румен Радев.

Признанията са за сериозния принос на Любозар Фратев в популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация и столица на културата, както и за "укрепване на историческата памет на нацията".  Преди дни той бе удостоен и с отличието „Почетен гражданин на Пловдив“.

Фондацията му „Балкански културен форум“ издаде редица книги през последните години, свързани с историята на  Пловдив, подпомага със стипендии и талантливи деца. Той и екипът му са в основата на инициативата за изграждане на Дом за пловдивската опера. Фратев е голям почитател на оперното изкуство, има и огромна колекция с картини на български художници.

Любозар Фратев е инициатор на учредяването на „Тракийски туристически район” - основен организатор на ежегодните празници „Дефиле на младото вино” и „Вино и гурме“.  По негова идея се възстановяват парковете „Розариум” и „Ротари“. Участва в подготовката за кандидатстване на Пловдив за „Европейска столица на културата – 2019”.

Той е удостоен и с „Орден на труда“, носител е на почетното звание „Следовник на народните будители“, на Почетния знак на фондация „Христо Ботьов“, първи носител на наградата „Пловдивски клас“ на фондация „Добротворие“. През 2014 г. бе удостоен и с „Почетен знак на град Пловдив“ за значимия му принос в развитието на града. 

Честит юбилей, г-н Фратев!
Пловдив ви е признателен! 

Екип Дарик