Големи учения на НАТО с участието на бойни самолети започнаха в Северна Европа, предаде Франс прес.

В маневрите участват бойни самолети на САЩ, Великобритания и Франция. Ученията се провеждат едновременно във Финландия, Швеция и Норвегия, обявиха финландските военновъздушни сили.

Маневрите в страните, които са в съседство на Русия, ще продължат две седмици, според Хелзинки. Ученията се наричат "Арктическо предизвикателство".

Министърът на отбраната даде висока оценка за българските военнослужещи на учението в "Ново село"

Тези маневри по принцип се организират на две години в северните страни от 2013 г. Тази година в тях участват 14 страни, от които 12 страни членки на Алианса плюс Швеция и Швейцария.

В маневрите се включват американски Ф-35, френски Рафал и Мираж, датски и нидерландски Ф-16, финландски и шведски Ф-18 и шведски Грипен. Бойните самолети са базирани в северната част на Норвегия, Швеция и Финландия, както и във  финландската база "Пиркала-Тампере".

Маневрите съвпадат със среща на министрите на външните работи на страните от НАТО, която ще се проведе тази седмица в Осло, както и с визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Швеция и Финландия също тази седмица.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм