Изпълнил съм задълженията си по Конституция, дал съм своите предложения за издаване на указ. Сега на ход е президентът Радев, призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция“. Това е заявил премиерът Димитър Главчев пред медии в Брюксел по повод предложените от него смени в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Предложенията са изцяло мои“, е заявил министър-председателят, подчертавайки, че президентът е запознат и с двете предложения за промени.  Главчев обърнал внимание, че оповестяването на предложението му за смяна на външния министър се е забавило именно, защото е изчаквал комуникация с президента. Така че разговорите по промяната в състава на кабинета реално се случвали доста преди дошлия призив от партийно събрание.

„На което и да е партийно събрание, който и да се изкаже, не би ми оказал никакво влияние“, категоричен е бил в изявлението си  министър-председателят.

Главчев визира изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди дни даде заявка, че ще свали доверието от служебния кабинет, ако външния министър Стефан Димитров не бъде сменен. Няколко часа по-късно Главчев поиска смяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. По-късно Главчев поиска и получи и оставката на земеделския министър Кирил Вътев. А президентът Румен Радев днес на свой ред заяви, че незабавното изпълнение на разпореждания от партийните централи руши доверието в изборите. На въпроса дали ще подпише указите за смяната на двама министри - на външните работи и на земеделието, Радев не отговори, но подчерта, че иска да обсъди мотивите на служебния премиер Димитър Главчев.

 „Очаквам президентът да направи своята стъпка по Конституция, защото както казах на първото заседание на Министерския съвет - България не може да бъде в режим на изчакване“, е заявил Главчев в Брюксел.

Министър-председателят е акцентирал върху краткото време, оставащо до изборите на 9 юни и сериозната роля на Министерството на външните работи по тяхната организация.

„Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за смяна, тъй като не могат да работят на оборотите, които аз искам. Искам непрекъсната комуникация и бързи решения. Това се отнася за всички министри“, посочил премиерът Димитър Главчев и добави, че няма време за изчакване.

Министър-председателят е изразил готовност да продължи комуникацията си с президента Радев по всякакви въпроси, които се отнасят до доброто бъдеще на българските граждани. Главчев е припомнил също така ангажимента, който е поел при приемането на мандата като служебен министър-председател – да не позволи България да се отклони от европейския път на развитие.