Служебният премиер Димитър Главчев увери, че помощта от страна на държавата ще бъде получена, в най-кратки срокове, за тези, които имат право на такава. Заради разразилата се буря в гр. Шипка той и министри от кабинета посетиха пострадалото населено място. Там Главчев огледа щетите и ги определи като сериозни.

“Самите хора работят по покривите и щетите, и не чакат държавата, а сами се справят, но въпреки това имат нужда от подкрепа от държавата и ние сме точно за това тук”, отбеляза  той.

Служебният премиер изтъкна, че неслучайно на място е и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. 

“За обикновените хора също има вариант да бъдат подпомогнати чрез комисията, но първоначално те ще получат помощта, която доколкото ми е известно на мен е от Министерство на труда и социалната политика и е еднократна. Впоследствие ще могат да кандидатстват и за помощ за компроментираните покривни съоръжения”, каза вътрешния министър. 

Главчев обясни, че има етапи в процеса на финансиране, които не зависят от държавата, а от местната власт и от областния управител.

“Тези, които имат застраховка, застрахователят ще им го изплати. Не искам да влизам в тези подробности да им казвам "да са си застраховали имуществото", след като не са го ще трябва да получат помощ”, поясни служебният премиер.